Ország-világ

2021.04.06. 10:58

Müller Cecília: az oltás a járványból kivezető út (videó)

A húsvéti ünnep arról szólt, hogy tegyünk egymásért. „Mindenki meghallotta a hívó szót” – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotós: Botár Gergely

A rendőrök 3949 emberrel szemben intézkedtek a hosszú hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: a hosszú hétvégén közterületen 3851, tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 68, kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 30 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Tájékoztatása szerint ezzel 47 223-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Beszámolt arról, hogy a hosszú hétvégén sokan választották kikapcsolódásképp a parkokat, zöldterületeket. Múlt pénteken a főváros I. kerületében a Filozófusok kertjében kellett intézkedniük, ahol fiatalok nagy számban gyűltek össze maszk nélkül. Összesen 18 emberrel szemben intézkedtek szabálysértés miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatti intézkedések közül eddig 313 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 719-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A hosszú hétvégén Győr-Moson-Sopron megyében egy gönyűi virágbolt ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség, mert ott nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

A Bács-Kiskun megyei Akasztón és a Pest megyei Maglódon egy-egy sörözőnél, Budapesten a Lánchíd utcában, továbbá a Csongrád megyei Üllésen kellett vendéglátóhelyekkel összefüggésben intézkedniük, mert nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Utóbbi helyszínen egy vendég a mosdóban próbált elbújni a rendőrök elől – mondta az alezredes, aki szerint összesen 16 vendéggel és két üzemeltetővel szemben volt szükség rendőri intézkedésre és három vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen a hosszú hétvégén.

Kiss Róbert közölte, a hosszú hétvégén a kijárási és a csoportosulási, gyülekezési tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3249-szor intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 60 864 hasonló esetben intézkedtek.

Múlt csütörtök este egy XIII. kerületi lakásban volt egy ötfős összejövetel, ahova csendháborítás miatt hívták a rendőröket. Közülük hárman a kijárási tilalmat megszegték. Ide a rendőröknek másodszor is ki kellett menniük intézkedni, mert az ellenőrzés ellenére is folytatták a rendezvényt, így őket a rendőrök előállították.

Vasárnap a körúton egy Airbnb lakásban kellett 6, a Dohány utcában pedig 11 emberrel szemben intézkedni hasonló okból – mondta.

A hosszú hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 367 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 930-szor intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, a hosszú hétvégén 22 275 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 44 172-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3794-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette.

A határforgalmat az alezredes zökkenőmentesnek nevezte, de Tompánál, Röszkénél és Csanádpalotánál a teherforgalomban a Magyarországra belépők 3 órás várakozással kell, hogy számoljanak.

A járvánnyal összefüggésben 2020 tavasza óta 562 bűncselekmény miatt indult eljárás, ezekben összesen 114 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Húsvét alatt is folytatódott az oltás: 276 ezer embert oltottak be négy nap alatt

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként köszönetét fejezte ki, 4 nap alatt sokat tettek a járvány megfékezése érdekében azok, akik dolgoztak a oltópontokon, vagy oda szállítottak vakcinákat. Olyan is volt, hogy fogorvos segített az oltópontokon az ünnepek alatt.

276 ezer főt oltottak be az ünnep alatt, ez jelentős eredmény. Nyitottak új oltópontokat is, Budapesten 18 további szakrendelőben működött oltópont a hétvége során.

Ezek a számok azt jelentik, hogy a magyar lakosság átoltottsága 24,2 százalék, duplája az uniós átlagnak – emelte ki.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy az oltás a járványból kivezető út.

Rendkívül jó eredmény, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka be van oltva, a 80 év felettiek körében ez az arány már 90 százalék fölött van, emiatt csökken az idősek körében a fertőzöttek száma.

Sok oltóponton már nem is várnak 65 év felettiek oltásra, de aki még nem regisztrált, azt továbbra is regisztrációra biztatja Müller Cecília, kiemelve, hogy az idősek hamarabb kapják meg az oltást.

A kistelepüléseken honvédségi buszok teljesítenek szolgálatot, ma például Komárom-Esztergom megyében, ez jelentősen megkönnyíti a kistelepüléseken élők beoltását.

Holnap 246 870 Pfizer-vakcina jön, ebből folytatják a pedagógusok beoltását.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy zajlik a kismamák oltása is Pfizerrel és Modernával.

Már 3,8 millió felett van az oltásra regisztráltak száma, 5 hét alatt 1,5 millióval nőtt a számuk. A KSH márciusi felmérése szerint

55 százalék biztosan beoltatná magát, a „talán” aránya 20 körül van, ezek tükrében el lehet érni a 75-80 százalékos beoltottsági arányt.

Müller Cecília úgy látja, hogy a húsvét alatt fegyelmezettek voltak az emberek, emellett ki kell tartani. Az ünnepek alatt 260 főt utaltak be kórházakba. 1440-en vannak lélegeztetőgépen, ez egy nagyon magas szám – tette hozzá. Tegnap 170 volt a halottak száma, vannak köztük fiatalok is, ezért is fontos a korlátozások betartása és a fegyelem.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy poszt-Covid-tünetek tapasztalhatók sokaknál, például alvászavar, ízületi fájdalmak, szívproblémák, tüdőproblémák. Ilyen esetekben a poszt-Covid-központokhoz kell fordulni, egyetemi klinikákon ezek már működnek.

Fontos, hogy akit hívnak, azok fogadják el azt a védőoltást, amit felajánlanak neki, mind az öt védőoltás biztonságos.

Hétvégén kevesebben szoktak tesztre jelentkezni vagy orvoshoz fordulni, szerinte ezért csökkent ma az új fertőzöttek száma, tehát továbbra is fontos a fegyelem. Országos szinten stagnál a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége, de magas szinten stagnál, ami aggodalomra ad okot. Szegeden és Szolnokon ráadásul kissé emelkedik ez a szint, jelentős csökkenést sehol sem regisztráltak.

Arra a kérdésre, hogy az oltás után kialakuló védettség és annak mértéke hogyan mérhető, Müller Cecília elmondta, az antitestek termelődése elkezdődik, de hogy mérhető-e az antitestképződés, függ attól is, hogy ezt (az oltás beadása után) mikor vizsgálják. Az immunrendszer „válaszának” másik része az úgynevezett sejtes immunitás, ez azonban ez nehezen mérhető – mondta.

A közvetítést itt tekintheti meg:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában