bevándorlás

2021.04.28. 21:08

Leállítanák a migránsok visszaküldését Líbiába

A Földközi-tengeren működő NGO-k nyílt levélben arra kérik az ENSZ menekültügyi főbiztosát (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs szervezetet (IOM), hogy állítsák le a migránsok vissza szállítását Líbiába. Közben vita alakult ki a líbiai partiőrség és a civil szervezetek között is, de az olasz kormánykoalícióban is újabb feszültséget keltett a bevándorlás kérdése.

A civil szervezetek azután helyeztek nyomást az ENSZ intézményeire, hogy múlt hét szerdán egy migránsokkal túlterhelt embercsempész hajó felborult a Földközi-tengeren. A civil szervezetek becslései szerint, növekedni fog a Líbiából Olaszországba indulók száma, és szerintük „az európai határrendszer továbbra is gyilkolni fog, ha nem nyitják meg a kikötőket. Az állami szereplők és a Frontex csak a határokat akarják megvédeni, és nem az embereket„ – számol be a V4NA.

Az Alarm Phone nevű szervezet szerint az európai határvédelmi rendszereket egyszerűen ”meg kell szüntetni és létre kell hozni egy polgári mentési koordinációs központot, amelynek célja a migránsok biztonságos Európába szállítása„. Ez azt jelentené, hogy a nem kormányzati szervezetek uniós támogatással felállítanának egy koordinációs központot, amin keresztül a hajóikkal szabadon hozhatnának illegális bevándorlókat a kontinensre.

Az Alarm Phone korábban nem csak az európai, hanem a líbiai határőrséget is támadta, mivel szerintük ”130 embert, az európai és a líbiai hatóságok hagytak megfulladni„. A vádakra Massoud Abdelsamad parancsnok, a Tripoli Haditengerészet szóvivője reagált és abszolút hazugságnak minősítette a nem kormányzati szervezetek vádját.

”Megkaptuk a vészhívást, és al-khoms-i egységet közvetlenül a Máltától és Olaszországtól kapott koordinátákhoz küldtük„, magyarázta a vezető tiszt. A hat méter magas hullámok ellenére a líbiaiaknak sikerült megtalálniuk a két gumicsónak egyikét, ezzel megmentve 106 migránst.

A francia Sos Mediterranee civil szervezet, amely az Ocean Viking hajójával megtalálta az elsüllyedt gumicsónak maradványait, #BastaMortiInMare hashtaggel elindított egy kampányt, amiben a líbiai és az európai határvédelmi szervezeteket teszik felelőssé a halálesetek miatt.

A baleset után az ENSZ alszervezetei is támogatni kezdték az NGO-k kezdeményezéseit. Az UNHCR és az IOM a földközi-tengeri mentési műveletek sűrítését szorgalmazza, illetve támogatja a migránsok nem biztonságos kikötőkbe történő visszaszállításának megállítását és egy leszállási mechanizmus létrehozását.

A líbiai parti őrség elleni hangulatkeltés után az il Giornale közzétett egy hangfelvételt amely bemutatja, hogy előfordul, hogy maguk a nem kormányzati szervezetek riasztják a líbiai határőrséget migránsok megsegítésére.

Március 27-én a Sea-Watch civil szervezet, Seabird repülőgépe azonosított néhány felfújható csónakot, amelyek elhagyták Líbiát. A hangfelvételből kiderül, hogy a repülő pilótája minden állomás felé vészjelzéseket küldött, ami szerint 50 ember azonnali segítségre szorul. A felvétel végén a líbiai parti őrség járőrhajója válaszol, és kéri a koordináták megismétlését. A Sea-Watch civil szervezet, a többi NGO-csoporthoz hasonlóan vitatja a líbiai partiőrség embermentő aktivitását, de ebben az esetben a repülő pilótája a parti őrség segítségét kérte, és átadta az illegális bevándorlókat a parti őrségnek annak ellenére, hogy a nem kormányzati szervezetek álláspontja szerint nem szabad visszavinni Líbiában az illegális migránsokat, mert ott ”fogolytáborokba„ zárják őket.

A bevándorlás témája feszültséget keltett az olasz kormánykoalíció pártjai között is, miután a Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta, élő interjút adott a Raitre Mezz'ora műsorban.

A műsorban Letta beszélt a bevándorlással kapcsolatban a nem alkuképes értékekről, és többször is megjegyzést tett Matteo Salvini és a jobbközép pártok álláspontjára, akik a civil szervezeteket teszik felelőssé a növekvő halálozásokért. Salvini szerint valójában az elmúlt napok során bekövetkezett 130 haláleset ”azoknak a jóakaróknak a lelkiismeretén szárad, akik meghívják a bevándorlókat erre a veszélyes útra„. A volt belügyminiszter erről közösségi oldalán írt.

Erre reagálva Enrico Letta Salvinit ismét támadva úgy válaszolt, hogy ”vannak olyan kérdések, amelyek nem tárgyalhatók. A szavazatok elveszhetnek, de a méltóság nem, és ha az embereket arra kényszerítik, hogy meghaljanak a tengerben, akkor törvénysértést követnek el. Az embereket meg kell menteni, függetlenül attól, hogy migránsok-e vagy sem„, jelentette ki a párt főtitkára, majd hozzátette, hogy támogatja a civil szervezeteket.

Letta álláspontja reakciókat váltott ki a többi jobbközép párt képviselőiből is.

”Enrico Letta felelőtlen bevándorlási politikát javasol az interjúiban. A Demokrata Párt által javasolt nyitott kikötők terveit el kell utasítani, mert Olaszországnak biztonságra van szüksége, nem invázióra„, jelentette ki a Forza Italia szenátora, Maurizio Gasparri.

A Liga egyik vezetője, Giancarlo Giorgetti pedig úgy fogalmazott, hogy ”Letta szándékosan szabotálja a kormányt, mert nyilvánvalóan irigyli, hogy Draghinak sikerült olyan eredményeket elérnie Európában, amelyeket az Öt Csillag Mozgalom, és a Demokrata Párt által alkotott kormánynak nem.„

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában