Összegyűlt a kellő számú aláírás

2021.04.27. 19:19

Népszavazást tartanak Svájcban az azonos neműek házasságának betiltásáról

Összegyűlt Svájcban kellő számú aláírás népszavazáshoz az azonos neműek házasságának betiltásáról, ami felülbírálhatja a 2020-ban hozott, engedélyező törvényt.

A törvényben azt is engedélyezték, hogy valaki legálisan nemet váltson egy nyilatkozattal. Mindez nagy változás volt Svájcban, amely a melegjogok terén jóval konzervatívabb, mint más nyugat-európai országok. Franciaország 2013-ban, Németország 2017-ben legalizálta az azonos neműek házasodását.

Svájc kormánya kedden igazolta, hogy a törvény ellenzői elég aláírást gyűjtöttek népszavazáshoz, amely Svájcban a közvetlen demokrácia gyakorlásának gyakori eszköze. A referendum időpontjáról várhatóan májusban döntenek, de leghamarabb csak szeptemberben tarthatják meg a népszavazást – közölte a kormány szóvivője.

A melegházasságok svájci ellenzői szerint azonos neműek házasságkötése „hamis”, csakis férfi és nő kelhet egybe.

Bár összegyűlt a népszavazáshoz szükséges számú aláírás, korábbi felmérések szerint a svájciak döntő többsége támogatja, hogy az azonos neműek is köthessenek egymással házasságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában