Sötét kilátások

2021.04.23. 20:50

Ötven éven belül kisebbségbe kerülhetnek saját országukban a svédek

2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati országból érkezett, 52 százalékuk muszlim volt.

Ha a bevándorlás jelenlegi szintje továbbra is fennáll, a svédek 45 éven belül kisebbségbe kerülhetnek saját hazájukban, állítja Kyösti Tarvainen finn kutató a helsinki Aalto Egyetem rendszerszintelemző emeritus docense. A demográfiai változás nagy társadalmi elmozdulásokat is eredményez. Tarvainen modellje szerint 2100-ban annyi muszlim él majd az országban, mint született svéd – hívta fel a kutatásra a figyelmet a V4NA hírügynökség.

„A svéd parlament 1975-ben egyhangúlag úgy döntött, hogy Svédország multikulturális ország. Abban az időben a bevándorlók több mint 40 százaléka honfitársaim, finnek voltak. A helyzet megváltozott: 2019-ben a bevándorlók 88 százaléka nem nyugati országból érkezett, 52 százalékuk muszlim volt”

Tarvainen szerint a markáns különbség az, hogy míg a finn bevándorlók gyorsan beolvadtak a svéd társadalomba, addig a mai bevándorlók nagy része nem asszimilálódik vagy nem integrálódik sikeresen a társadalomba. Ehelyett saját területeket hoznak létre, amelyeket általában „kirekesztett” vagy „sérülékeny” területeknek, esetleg no-go zónának neveznek. Itt párhuzamos társadalmak alakulnak ki eltérő gondolkodás- és életmóddal.

Tarvainen véleménye szerint ha az született svédek kisebbségbe kerülnek, a demográfiai változások üteme valószínűleg tovább nő, mert a külföldi háttérrel rendelkező emberek többsége megkönnyíti a bevándorlást saját etnikai csoportja számára.

A kutató elemzése szerint míg 2015-ben 7 millió 655 ezer született svéd, 535 ezer muszlim és 1 millió 557 ezer nem muszlim bevándorlói hátterű ember élt a skandináv országban, addig 2065-re 7 millió 364 ezer született svéd, 3 millió 903 ezer muszlim és 3 millió 791 ezer nem muszlim bevándorlói hátterű ember alkothatja a lakosságot.

Borítókép: A menedékjog és a családegyesítés feltételeinek lazításáért tüntető bevándorlók a svéd parlament előtt

Ezek is érdekelhetik