a per

2021.04.26. 15:10

Újabb börtönbüntetésre ítélték Iránban a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t

Az ügy az elmúlt években folyamatos diplomáciai viszály forrása London és Teherán között.

Újabb vádak alapján további egy év szabadságvesztésre ítélték Iránban a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, aki egy korábbi ítélet alapján négy évet töltött egy iráni börtönben, egy évet pedig házi őrizetben.

Az ügy az elmúlt években folyamatos diplomáciai viszály forrása London és Teherán között, és ez a viszály tovább éleződött az elmúlt hetekben, miután kiderült, hogy az iráni hatóságok újabb büntetőeljárást kezdtek Nazanin Zaghari-Ratcliffe ellen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója 2016-ban utazott Iránba Nagy-Britanniában született kislányával családlátogatásra. Amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tavaly márciusig a teheráni Evin börtönben tartották fogva; utána házi őrizetben tartózkodhatott szülei otthonában, de a bokáján elektronikus nyomkövető szerkezetet kellett viselnie.

Az iráni hatóságok a múlt hónapban bejelentették, hogy letöltöttnek tekintik Nazanin Zaghari-Ratcliffe büntetését, és eltávolították a nyomkövetőt.

Ezzel egy időben viszont közölték vele, hogy továbbra sem térhet vissza Nagy-Britanniába, sőt újból bíróság elé kell állnia Teheránban.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyvédje hétfőn a BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint közölte, hogy védencét újabb egy év börtönre ítélték, azzal a váddal, hogy 12 évvel ezelőtt részt vett egy tüntetésen Irán londoni nagykövetsége előtt, majd interjút adott a BBC perzsa hírszolgálatának.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe brit férje, Richard Ratcliffe hétfőn a BBC-nek elmondta: feleségét még nem vitték vissza a börtönbe, értesítést sem kapott arról, hogy mikor kell megkezdenie büntetésének letöltését.

Hozzátette: az ítélet ellen feleségének ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Richard Ratcliffe kijelentette: a felesége elleni újabb ítélet nyilvánvalóan „az iráni tárgyalási taktika” újabb megnyilvánulása.

Erre az iráni hatóságok is tettek egyértelmű utalásokat. Az első büntetőeljárás idején közölték ugyanis Nazanin Zaghari-Ratcliffe-fel, hogy pere összefügg egy több mint negyven évvel ezelőtti fegyverszállítási ügylettel.

Irán még Mohammad Reza Pahlavi sah uralkodása idején harckocsikat rendelt Nagy-Britanniától, ám a brit fél az 1979-es iráni iszlám fordulat után nem teljesítette a megrendelést.

Teherán 400 millió fontot (csaknem 170 milliárd forintot) követel Londontól a meghiúsult tranzakció költségei és kamatai címén, és a két fél közötti jogi csatározás évtizedek óta tart ebben az ügyben.

Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt hónapban telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, akitől Nazanin Zaghari-Ratcliffe haladéktalan szabadon engedését követelte.

Róháni a Downing Street tájékoztatása szerint a telefonbeszélgetésben is nyomatékkal említette a fegyverszállítási ügylet feletti vita rendezetlenségét.

Az újabb ítéletről szóló hétfői beszámolók nyomán Johnson közölte: London megkétszerezi erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe mielőbb hazatérhessen családjához Nagy-Britanniába.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t a brit külügyminisztérium két éve diplomáciai védelem alá helyezte. Ez magasabb szintű védelmet jelent, mint a konzuli segítség, egyben hivatalos nemzetközi jogi konfliktus szintjére emeli az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában