a jogállamiság tiprása

2021.06.11. 14:44

Mi várhat Karácsonyra, ha nem tesz eleget a bírósági ítéletnek?

Karácsony Gergely nem akarja elfogadni a bírósági ítéletet, pedig a jogerős döntések mindenkire nézve kötelező érvényűek.

„Magyarországon is, mint más jogállamokban,

a jogerős ítéletek mindenkire nézve kötelezőek és a Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott külön döntésének hiányában mindenkivel szemben végrehajthatóak”

– válaszolta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzet megkeresésére.

A Századvég jogi szakértője hozzátette: a bírósági végrehajtás során állami kényszerrel is el kell érni, hogy a pénzfizetésre, illetőleg az egyéb magatartásra kötelezett, illetve adós teljesítse a kötelezettségét.

Az állami kényszer elsősorban az adós vagyoni jogait korlátozhatja, kivételesen az adós személyiségi jogait is érintheti. Az adós személye elleni kényszercselekményt – a bíróság, illetőleg a bírósági végrehajtó intézkedése alapján – a rendőrség végzi el.

„A rendőrség jogosult és köteles mindazokat a kényszerítő intézkedéseket megtenni és kényszerítő eszközöket alkalmazni, amelyek a rendőrségről szóló jogszabályok szerint megtehetők, illetőleg alkalmazhatók és az adott esetben a végrehajtás eredményes befejezéséhez szükségesek”

– zárta gondolatait ifj. Lomnici Zoltán.

Mint ismert, a Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében Karácsony Gergely jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával a „Tiborcz-adó” kifejezést használta, amiért 500 ezer forint kártérítést kell fizetnie, valamint minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell. A bíróság a jogerős döntés indoklásában kifejtette: Budapest regnáló főpolgármesterének új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

Karácsony Gergely kedden Facebook-oldalán nem ismerte el jogi vereségét, azt írta: „a miniszterelnök vejének a saját neve kapcsán indított perről sem sikerült igazat mondania, hiszen az első fok elvesztése után legfeljebb döntetlenre mentett másodfokon, mi megyünk tovább, már készül a beadványunk a Kúriára. Ja, és Tiborcz István a másodfokú döntés szerint is közszereplő”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában