a szoptatás világnapja

2021.08.02. 12:51

A kormány támogatja az anyatejes táplálást

A kormány családbarát országot épít, aminek része az anyatejes táplálás támogatása is – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a szoptatás és anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett budapesti ünnepségen.

Rétvári Bence közölte, a kormány családbarát országot épít és a gyermekvállalás gondolatától egészen a gyermekek felnövéséig szeretne mindenkinek segíteni, akár adókedvezménnyel, akár otthonteremtési támogatással, akár családbarát szülészetek kialakításával.

A családbarát szülészetekre vonatkozó pályázaton a szülőszobák felújítása, új műszerek, gépek vásárlása mellett az anyatejes táplálással kapcsolatban igyekeztek segítséget nyújtani a családoknak

- tette hozzá.

Rétvári Bence megköszönte a védőnőknek, hogy az elmúlt másfél évben, a járvány időszakában is segítettek az édesanyáknak, édesapáknak, a gyermekeknek és a családoknak, betartva a különböző korlátozásokat.

Kiemelte:

mindenki által ismert tény, mennyire fontos az anyatejes táplálás, akár a betegségek megelőzésében, akár a fejlődésben vagy a családi kapcsolatok kialakításában.

Nincs olyan része az anyatejes táplálásnak, amely ne lenne hosszú távon is nagyon fontos mindnyájunk életében, ezért fontos ezt hosszú távon is segíteni és ezért kell megbecsülni azokat is, akik ezt a munkát végzik – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a védőnők és az ápolók munkájának megbecsülését jelzi, hogy bérük 2022. január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter videoüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Fontosnak nevezte, hogy évről évre megemlékezzenek az anyatejes táplálás világnapján a szoptató édesanyákról, a szoptatott gyermekekről és az őket támogató közegről. Rámutatott arra, Magyarországon a védőnők vannak ott a családok mellett, és igyekeznek támogatást nyújtani nekik.

Hozzátette: a kormány is tud segíteni anyagi értelemben, ezért hirdették meg 10 milliárd forintból a családbarát szülészeteknek szóló pályázatot, amelynek eredményeképpen felújítottak 59 szülőszobát, gyermekágyas osztályokat, és jutott segítség a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság működéséhez is.

Az ünnepségen Rétvári Bence államtitkár 2020-ban és 2021-ben adományozott miniszteri elismeréseket adott át védőnőknek.

A díjak átadása után a szervezők – az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnői Tagozata, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság – konferenciát tartanak, amelyen a többi között a pandémia alatti tapasztalatokat vitatják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában