Kanada

2021.12.09. 12:15

Már az úszás is diszkriminatív, mert a feketéknek gyengébben megy

Diszkriminációval vádolták Kanadában a rendőrségi felvételi vizsgát, mert úszást is tartalmaz, és ez erősen hátrányos helyzetbe hozná a fekete jelentkezőket, volt, aki emiatt panaszt is tett.

Kanada Québec nevű tartományában egyesek diszkriminatívnak nyilvánították a rendőrségi felvételi vizsgát, mert a teljesítendő erőpróbák között szerepel az úszás is és több rendőrjelölt példája is azt mutatta, hogy a színes bőrű jelentkezőknek nem igazán megy ez a sportág, így ők jelentős hátrányba kerülnek a többiekkel szemben, akik otthonosan mozognak a vízben - írja a V4NA.

Az egyik jelentkező, a 22 éves Kensley Volmar történetét a Le Soleil nevű kanadai lap mutatta be, kiemelve, hogy a fiatalember remek átlaggal, 90 százalékos teljesítménnyel végezte el a rendőrtiszti iskolát, de a lap által kék akadálynak nevezett víz, vagyis az úszás végül az útjába állt, így meghiúsult az a terve, hogy rendőr legyen belőle. A lap értesülései szerint az úszás vizsgát a kanadai Oktatási és Felsőoktatási Minisztérium követeli meg a leendő rendőrök számára, ez a követelmény azonban hátrányos helyzetbe hozza a fekete diákokat, akik olyan kultúrában nőnek fel, ahol nem elterjedt az úszástanulás. A lap úgy tudja, hogy ezt a felvetést alátámasztja egy másik színes bőrű diák által megfogalmazott panasz, amelyet idén tavasszal nyújtott be az Emberi Jogi Bizottsághoz.

A szóban forgó fiatalember, Jérémie azt kifogásolta, hogy míg a kanadai születésű lakosok mindennapjainak része az úszás, addig az új kanadaiaknak nevezett bevándorlók közül csak nagyon kevesen tanulnak meg úszni, ami jelentős mértékben lekorlátozza a rendőri pályára történő sikeres bejutásukat. Ezt az észrevételt támasztja alá a Kanadai Életmentő Társaság 2010-ben közzétett tanulmánya is, amely kimutatta, hogy az új kanadaiak négyszer nagyobb valószínűséggel nem tudnak úszni, mint a Kanadában születettek. Ez a jelenség egyébként jellemző az Egyesült Államokra is, az etnikai hovatartozás és a vízbefulladás közötti kapcsolatot vizsgálva arra a következtetésre jutott a szövetségi közegészségügyi hivatal egy 2014-ben végzett tanulmánya alapján, hogy az 5 és 19 év közötti feketék 5,5-szer nagyobb eséllyel fulladnának vízbe, mint fehér társaik.

A Le Soleil kitér arra is, hogy Kensley Volmar példája rávilágít egy másik problémára is, amely igencsak jellemző a québeci rendőrség (SPVQ) berkein belül, felrótták ugyanis a québeci városi rendőrségnek, hogy az állományban lévő 850 rendőr között egyetlen színes bőrű tiszt sincs.

A kritikákkal kapcsolatban Esther Chouinard, az oktatási minisztérium szóvivője elmondta, hogy a minisztérium határozza meg az úszásvizsgához szükséges minimális követelményeket, de az akadémiákon alkalmazott tananyag tartalmát a rendőrökkel, rendőri szervezetekkel, a Québeci Nemzeti Rendőrakadémiával és főiskolákkal együttműködve állítják össze.

Ami a rendőrök úszástudását illeti, Jean-François Bernier, a québeci városi rendőrkapitányság igazgatóhelyettese elmondta, hogy rendkívül ritkán fordul elő, hogy a rendőröknek bele kelljen menni a vízbe, mégis szükséges, hogy tudjanak úszni, hogy ha ilyen helyzet adódik, ne kerüljenek életveszélybe, hozzátéve, hogy a québeci rendőrségen csak a vízi járőrözést végzőknek kell úszásból levizsgázniuk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában