Javuló ellátás

2022.01.13. 13:52

Kásler: idén is folytatódnak a kórházfejlesztések

Laborautomata rendszert helyeztek üzembe a Dél-pesti Centrumkórházban.

Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban (EBP) - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Budapesten. Kásler Miklós annak kapcsán beszélt erről sajtótájékoztatón, hogy laborautomata rendszert helyeztek üzembe a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai Intézetben.

A miniszter kiemelte: az intézmény központi vezető szerepet töltött be a koronavírus-járvány alatt a betegellátásban, az itt folyó tudományos munka hozzájárult a koronavírusos betegek innovatív terápiájához.

Hozzátette: az intézmény fejlesztése kiemelkedően fontos, a kórház az EBP-ből eddig ezer korszerű eszközt és műszert vásárolhatott 2,4 milliárd forint értékben, a kapcsolódó informatikai fejlesztések értéke eléri az 1,4 milliárd forintot. Az újonnan beszerzett korszerű laborautomata rendszer értéke 558,5 millió forint.

Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, a régió vezető kórházaként szükségük van egy olyan teljesen automatizált laborberendezésre, amely a nagyszámú beteg mintáit rövid idő alatt képes kiértékelni.

Az általa "laborutcának" nevezett berendezés képes a vonalkódos kémcsöveket automatikusan szortírozni, elvégezni a kívánt laborfeladatot, ezen kívül az eszköz 18 ezer minta tárolására alkalmas. 

A beruházással egyszerűsödnek a laboratóriumi folyamatok, nő a diagnosztikai biztonság és a vizsgálati sebesség - tette hozzá a főigazgató.

Sára Botond (Fidesz) felidézte, hogy a VIII. és a IX. kerület egészségügyi intézményei eddig 24 milliárd forintos fejlesztéshez jutottak hozzá az EBP keretén belül. Ezek a beruházások érintettek mind orvosegyetemet, országos intézetet, mind pedig kerületi szakrendelőt - tette hozzá.

A politikus felidézte: a Gyurcsány-korszakban nem az egészségügyi intézmények fejlesztése és az ágazatban dolgozók béremelése jellemezte az akkori egészségpolitikát, inkább a kórházak kivéreztetése, bezárása, értékesítése.

 "Mi abban hiszünk, hogy az egészségügyben is előre kell menni, nem hátra" - fogalmazott Sára Botond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában