Építgeti a narratívát a baloldal

2022.01.14. 14:16

Kovács Zoltán: Cinikus és abszurd a választási csalás vádja

Már most próbálnak megágyazni a nemzetközi és honi baloldali sajtóban egy esetleges választási csalásról szóló narratívának a tavaszi országgyűlési voksolás előtt. A vádaskodásokra részletes, angol nyelvű véleménycikkben reagált Kovács Zoltán az Euronews.com oldalon. Az államtitkár szerint egyébként Orbán Viktort újra fogják választani a magyarok, és ha ez így lesz, az a miniszterelnök által elért eredményeknek köszönhető.

Kondoros, 2020. szeptember 19. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkár beszédet mond az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Jézus szíve-kápolna újraszentelésén a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében 2020. szeptember 19-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotós: Rosta Tibor

Éppen annyira cinikus, mint amennyire abszurd a magyarországi választási csalás vádja

 – ezzel a címmel közölt angol nyelven véleménycikket az euronews.com portálon Kovács Zoltán, az írást a Magyar Nemzet szemlézte. A magyar kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára az utóbbi időszakban megjelent, a 2022-es magyarországi választáson csalást előrevetítő cikkekre reagált. Mint írta, 

egy sor rosszindulatú ember azzal az állítással borzolja a kedélyeket, hogy a miniszterelnöknek nem áll szándékában elfogadni a most tavasszal esedékes választások eredményét, és a szavazást elcsalják. 

A narratívát a baloldali sajtóban régóta építik, nem véletlenül a tegnapi kormányinfón is többször a témáról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Az International IDEA Intézet szerint 2010 óta folyamatosan romlik a demokrácia helyzete Magyarországon, a baloldal miniszterelnök-jelöltje pedig már jó előre jelezte, hogy nem fogja elfogadni a választás eredményét, ha a Fidesz nyer, mert ezt szerinte csak csalás útján érheti el. 

Kovács Zoltán szerint ennek a médiahadjáratnak nem szabad megtévesztenie senkit. 

– Ha Orbán Viktor miniszterelnököt ismét megválasztják, és szerintem így fog történni, akkor az a választók széleskörű támogatása miatt lesz, amelyet a miniszterelnök munkája során elért eredményeinek – a világjárvány idején bekövetkezett gazdasági fellendülésnek, munkahelyeknek, növekedésnek, adócsökkentésnek és megfizethető energiaáraknak – köszönhet

– fejtette ki az államtitkár. 

– A magyarországi választók április 3-án, vasárnap járulnak az urnákhoz azért, hogy megválasszák az új Országgyűlést, amelynek 199 tagja közvetlenül, egyetlen fordulóban kerül megválasztásra – 106 egyéni választókerületből, a többi pedig országos pártlistákról. Az új parlament dönt arról, hogy ki kormányozza Magyarországot a következő négy évben – részletezte a magyar választási rendszer működését a külföldi olvasók számára Kovács Zoltán. 

A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy 

az Orbán-kormány kritikusai a korábbi választási években is keményen munkálkodtak azon, hogy előre megírják a történéseket, és ez most sincs másképp. 

– Ebben az évben azt akarják elhitetni, hogy állítólag – mivel egységes ellenzékkel és egy új kihívóval kell szembenézniük – a mostani lesz az egyik legnehezebb választási megméretés Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánykoalíció számára. Egyes elemzők még ennél is továbbmennek, és azt jósolják, hogy a kormánypártok veszíteni fognak, a miniszterelnök pedig nem lesz hajlandó elfogadni a választási eredményeket – írta véleménycikkében Kovács Zoltán. 

Emlékeztetett: az Euronews egyik cikke szerint olyannyira valószínű egy ilyen fordulat, hogy Európának „fel kell készülnie egy esetleg elcsalt választásra:” A szerző drámai hangon, baljóslatúan arra figyelmeztet: „az európai demokrácia talán a saját Capitolium-pillanata felé tart”, utalva ezzel a 2021 januárjában Washingtonban történt erőszakos cselekményekre.

– Ezek a feltételezések éppoly cinikusak, mint amilyen abszurdak. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánykoalíció a kormányzás idején elért számos eredménnyel kampányol. Úgy gondolom, a választók újraválasztják Orbán Viktort, mert a miniszterelnök előbbre vitte az országot, és valós eredményeket ért el a magyarok számára

– reagált az Euronews-on megjelent írásában Kovács Zoltán.

A magyarok emlékezni fognak a kormány 2021-ben elért eredményeire

– Amikor a koronavírus-válság a leginkább sújtotta, Magyarország Európa élvonalába tartozott az oltóanyag-beszerzésben és a beadott oltások számában. Több ezer életet mentettünk meg, és amikor áprilisban elmennek a szavazófülkékbe, a magyarok emlékezni fognak erre – véli az államtitkár. 

Hozzátette: 

amikor a járványhelyzet jobbra fordult, Magyarország a gazdaságukat elsőként újraindító európai országok között volt. 

– A munkanélküliségi ráta 2021 novemberében 3,7 százalékra esett, és továbbra is az egyik legalacsonyabb szinten van az EU-ban. A 2021. évi GDP-re vonatkozó becslések 6,5–7 százalékos növekedést mutatnak. A magyarországi minimálbér most magasabb, mint az előző, szocialista kormányok alatt az átlagbér volt. A magyar gyermekes családoknak idén visszatérítjük a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó teljes összegét. A magyar nyugdíjasok 2022-ben jobb helyzetben vannak, mint valaha – sorolta az kormányzat eredményeit Kovács Zoltán.

A magyar rezsipolitikáról az államtitkár azt írta: azért, hogy a gyorsan emelkedő energiaárakat ellensúlyozza, és a gazdaságot fellendítse, a kormány továbbá a 2021. októberi szinten befagyasztotta a hitelkamatokat, megtartotta a népszerű rezsicsökkentési programot, és 480 forintban maximálta az üzemanyagok literenkénti árát.

Ellentét az ellenzék soraiban?

– Természetesen minden választás kemény küzdelem, és ez idén sem lesz másként. De érdemes még szót ejteni erről az úgynevezett egyesült ellenzékről és a miniszterelnök-jelöltjükről. 

Először is, túlzás lenne széleskörűnek nevezni ezt a koalíciót. A hat párt között találunk korábbi kommunistákat, szocialistákat, zöldeket és a szélsőjobboldal képviselőit is. 

Egy népszerű magyar hírportál a napokban hosszan cikkezett arról, hogy a kampányban résztvevők mély „feszültségre és széthúzásra” panaszkodnak, valamint a kudarcokkal teli döntéshozatali folyamatokat, illetve a választási program és fő üzenet hiányát is kifogásolták – ez egy zűrzavaros kampány – magyarázta a külföldi olvasóknak a magyar belpolitikai helyzetet Kovács Zoltán. 

– Mindeközben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy olyan videót posztolt Facebook-oldalára, amelyben egyéb oda nem illő témák mellett a jelenleg is kormányon lévő Fideszben tevékenykedő zsidók számáról értekezik. Ezzel az antiszemita, szélsőjobboldali Jobbik leghírhedtebb tagjait támogatta – véli az államtitkár. 

Nem áll meg a választókörzetek tisztességtelen átrajzolásának vádja

– A kritikusok másik kedvenc érve – amely szerint a választások a választókörzetek átrajzolása miatt nem lehetnek szabadok és tisztességesek – egy teljesen alaptalan állítás – reagált egy újabb vádra Kovács Zoltán.

Emlékeztetett: 2010 után a parlament létszámát a korábbi 386-ról 199-re csökkentettük, ami a választókörzetek átalakításának szükségességét eredményezte. A körzetek módosítása a választói létszámban tapasztalható jelentős eltérések miatt is szükségessé vált, hiszen egy vidéki, kelet-magyarországi választópolgár által leadott voks nem bírhat nagyobb súllyal, mint egy budapesti választóé – a magyarországi választási reform pedig éppen ezt orvosolta. A jelenlegi választókerületek mérete a választók jóval egyenletesebb eloszlását teszi lehetővé.

Kovács Zoltán szerint 

a képviselők számának csökkentését sokan igyekeznek a választókerületek tisztességtelen átrajzolásaként beállítani, valójában nem tudják alátámasztani ezt a vádat. 

– A 2018-as választások előtt például egy egykoron kiemelkedő amerikai újság tudósítója az alábbi szalagcímmel látta el cikkét: „Az egység felbomlása és a választókerületek tisztességtelen átrajzolása frusztrálja az Orbán-ellenes szavazókat”. A riporter hosszasan foglalkozott a választókerületek tisztességtelen átrajzolásának eklatáns példájaként az egyes számú választókerülettel, amelynek határait állítólag úgy szabták át, hogy ellehetetlenítsék az ellenzék győzelmét. De ki is nyert 2018 áprilisában az egyes számú választókerületben? Az ellenzék – hozott egy példát az alaptalan kritikákra Kovács Zoltán.

A politikus cikke szerint a megkérdőjelezett választási eredményről és egy elcsalt választásról szóló baljós figyelmeztetések csupán az elfogult újságírás elemei. Ezek a szerzők saját ügyük szolgálatában ködösítenek és elfedik a tényeket. 

– A jobb ítélőképességgel rendelkező olvasóknak és az európai döntéshozóknak szkeptikusabban kellene hozzáállniuk az efféle elrugaszkodott állításokhoz és a választásba való beavatkozásra történő helytelen felhívásokhoz. A magyar szavazók nem ostobák. Döntsenek ők április 3-án!

– zárta írását az államtitkár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában