Ellentmondásos nyilatkozatok

2022.01.29. 15:53

Márki-Zay fizetett hirdetésben magyarázkodik gyermekellenes kirohanása után

Amikor a miniszterelnök a hét elején közzétett videójában megígérte, hogy ha kormányon maradnak, folytatják a családtámogatások bővítését, és arról beszélt, hogy csak az számít, van-e gyerek, Márki-Zay Péter még azt írta, hogy felfordul a gyomra ettől. Pár nappal később viszont saját oldalán kezdte reklámozni ugyanezt. Deák Dániel politológus szerint a baloldal kampányában Orbán Viktor sikerességét reklámozza, de nem érdemes hinni hazug ígéreteiknek.

– Orbán megy. Családtámogatás marad – bizonygatja saját oldalán, fizetett hirdetésben a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter a szivárványkoalíció választási plakátja fölé azt írta, hogy bővíteni fogják a családtámogatások rendszerét, amennyiben hatalomra kerülnek. A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy néhány nappal korábban, amikor Orbán Viktor ígérte ugyanezt, Márki-Zay még úgy reagált: „Felfordul a gyomra tőle”. 

Márki-Zay Péter egészen pontosan azt a kijelentést kifogásolta a miniszterelnök videójában, amikor Orbán arról beszélt, hogy

a végén csak az számít, hogy van-e gyerek, meg hogy mennyi van.

Magyarország miniszterelnöke egyébként a közfigyelem fókuszába került videóban arra is ígéretet tett, hogy folytatják az általuk kiépített családtámogatási rendszer bővítését.

Ezek Orbán Viktor elgondolásai, nem pedig Márki-Zay Péteré vagy Gyurcsány Ferencé. Ha ezeket hirdeti a baloldal a plakátokon, akkor valójában Orbán Viktor sikerességét reklámozzák

– kommentálta a baloldali plakátkampányt korábban Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy

a baloldal a saját pénzén hirdeti, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen jól kormányoz, jó intézkedéseket vezetett be.

A politológus szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy annyira nincsen saját mondanivalója a baloldali koalíciónak, hogy a nemzeti kormány intézkedéseit kezdték el reklámozni – A rezsicsökkentés, a határkerítés, a családtámogatási rendszer kibővítése, az egykulcsos szja mind-mind olyan intézkedések, amelyeket Orbán Viktor vezetett be – tisztázta az elemző.

Deák Dániel szerint egyébként

nem érdemes hinni a baloldal kampányának.

Mint írta; csupán azért tették ki ezeket az üzeneteket a plakátokra, mert a saját felméréseik is azt jelzik: az elmúlt 12 év fontos kormányzati döntéseit az emberek többsége szereti, még a baloldali szavazók egy jelentős része is egyetért velük.

Ezért hazudják most azt, hogy nem nyúlnak hozzájuk

– jelentette ki.

Az elemző hozzátette: a tapasztalat (például a 2002 utáni időszak) azt mutatja, hogy éppen az ellenkezőjét teszik, és mindent visszacsinálnak. – De nem kell 2002-ig visszamenni: az elmúlt években is

minden eszközzel támadták a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, de még az adócsökkentést sem szavazták meg a parlamentben.

Márki-Zay is folyamatosan ezek ellen agitált a szónoklataiban. Valójában tehát ezeket mind megszüntetnék és visszahoznák a 2010 előtti világot – figyelmeztetett Deák Dániel. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Balogh Zoltán/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában