DatAdat-botrány

2022.03.25. 12:10

Bármire használhatják Bajnai Gordonék a magyarok adatait

Már 2009 óta jó kapcsolatot ápol az amerikai külüggyel Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám, akiknek Ausztriában, Észtországban és egyéb államokban bejegyzett cégeiről nem tudni pontosan, mit csinálnak a magyar választókról készített profilokkal. Márki-Zay Péter az ATV-nek elismerte, hogy segíti miniszterelnök-jelölti kampányát az amerikaiak által támogatott DatAdat cégcsoport.

A cégcsoport tevékenységének lényege, hogy „profilozzák” a választókat feltehetőleg azok tudta és explicit beleegyezése nélkül – írja az Index cikke nyomán a Magyar Nemzet. A volt titokminiszter, Ficsor Ádám erről egy lapunk birtokába került beszélgetésen a következőket mondta:

És amit csinálunk, hogy egyfajta CRM-et építünk erre, ahol mi látjuk, kit mi érdekel, mik a témák ott.

Ez az úgynevezett CRM egy olyan ügyfélkapcsolat-kezelési rendszer, amelybe – Patrick Frank, a DatAdat tájékoztatási igazgatója elmondása szerint – ha berakják az embereket, kategorizálni tudják őket, és belehelyezni különböző profilú csoportokba, amelyek segítségével aztán különböző targetáló és hirdető eszközökkel megszólítják őket – ismerteti az Index.

Ahogy Patrick Frank egy beszélgetésben fogalmazott:

Minél többet kell tanulni az emberről, hogy aztán át tudd fordítani.

Külföldön dolgoznak a magyarok adataival

A magyarországi választók adatait külföldre – többek között Ausztriába és Észtországba – viszik ki. A balti állam ugyanis arról híres, hogy egyfajta GDPR-paradicsom, ahol nem ellenőrzik megfelelően a megszerzett személyes adatok legális felhasználását. Így a Datapraxis OÜ nevű észtországi fiókvállalatukon keresztül Bajnaiék, valamint a cégben szintén érdekelt és régóta az amerikai demokraták vezető köreinek dolgozó barátaik, Mark Steitz és Laura Quinn, lényegében azt csinálnak a magyar választók adataival, amit csak akarnak.

Az is beszédes, hogy az Index információi szerint a DatAdat Ausztriából végzi a magyar ellenzék kampányát segítő munkáját.

Ennek az együttműködésnek a tényét egyébként maga Márki-Zay Péter is elismerte, aki nemrég az ATV-nek nyilatkozva elárulta, hogy valóban igénybe veszi miniszterelnöki kampányához a DatAdat szolgáltatásait, aminek munkatársai valamiért inkább külföldről utaznak be szükség esetén, de a munka nagy részét az országhatáron kívül végzik el.

A DatAdatnál sem igen csinálnak titkot a cég és annak vezetői amerikai hátszeléből. Patrick Frank, a DatAdat tájékoztatási igazgatója egy beszélgetésen, amikor a céget vezető egykori titkosszolgálati miniszterről, Ficsor Ádámról kérdezték, a következőket mondta:

Igen, ő a cégvezető. Van egy igazgatóság, és a befektetők be vannak vonva egy bizonyos szintig, ők mind progresszívak. Talán éppen a barátaid barátai.

Az pedig, hogy kik is lesznek ezek a progresszív barátok, már Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor eldőlt. Az Index értesülései szerint ugyanis Bajnai már 2009-ben – mielőtt felállította volna a kormányát – elment az amerikai nagykövetségre, hogy egyeztessen az előtte álló feladatokról.

Egy, a Wikileaks által közzétett diplomáciai táviratból – amelyet a követség küldött Washingtonba, és amelyet a CIA-hoz, az amerikai védelmi minisztériumba és a külügybe is eljuttattak – kiderül, hogy a Bajnai-kormány leendő tagjai közül az amerikaiak különös figyelmet szenteltek Ficsor Ádámnak.

A titkosszolgálati miniszternek jelölt Ficsorról azt írták, hogy jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel, és érdemesnek találták rá, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában (IVLP – International Visitors Leadership Program) is – számol be az Index.

Ficsor érdekes módon mindössze öt hónapig volt titkosszolgálati miniszter, majd azzal az indoklással mondott le posztjáról, hogy összeférhetetlennek tartja a miniszterséget azzal, hogy indulni kíván az MSZP jelöltjeként a 2010-es választásokon. Az Index információi szerint a váratlan lemondás valódi oka azonban az volt, hogy Ficsor – az után a pár hónap után, melynek során belelátott a magyar szolgálatok működésébe, és hozzáfért szenzitív anyagokhoz – elfogadta az amerikaiak meghívását, és kiutazott, hogy részt vegyen az IVLP-programban.

A 2010-es választások után nem sokkal egyébként maga bajnai gordon is amerikába ment, hogy ott vállaljon el egy vendégelőadói pozíciót a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen. Itt és ekkor építhették ki Ficsorral azt a kapcsolati hálót, amelyet most felhasználnak a magyar választók adatainak megszerzéséhez és kezeléséhez, hogy azokkal a miniszterelnöki székbe segítsék azt a Márki-Zay Pétert, aki korábban maga is évekig az Egyesült Államokban élt.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában