Figyeljük az előrejelzést!

2022.08.19. 12:13

Meteorológiai szolgálat: zivatarok is befolyásolhatják az ünnepi programokat

Zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat – közölte pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely azt kéri: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse nyomon az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

A Lánchíd érdekes fényviszonyok között 2020-ban

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Kifejtették: Magyarországot pénteken eléri egy hidegfront, továbbá egy ennek délebbi szakaszán kialakuló önálló légörvény.

Emiatt 

szombaton erősen felhős, illetve borult lesz az ég, némi szűrt napsütés az ország északkeleti megyéiben lehet. 

A Dunántúlon és a Duna–Tisza közén többfelé, több hullámban várható zápor, zivatar, néhol tartós eső.

 Az északkeleti megyékben kisebb a csapadék esélye, ott csak kevés helyen fordulhat elő zápor, zivatar. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (általában 30–50 milliméter, néhol annál is több eső), helyenként viharos szél és jégeső kísérheti. Az északi, északnyugati szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 Celsius-fok között alakul. 

Szombaton délután az ország legnagyobb részén 25 és 31 fok várható, a tartósan csapadékos helyeken ennél kissé hűvösebb lehet,

 míg az északkeleti megyékben még 32–36 fokig melegszik fel a levegő.

A főváros térségében is erősen felhős lesz az ég szombaton. 

A nap folyamán bármikor, akár több alkalommal is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Ezek a tűzijáték tervezett időpontját is érinthetik

 – írták. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Időnként megélénkül az északnyugati szél.

Budapesten hajnalban 20, délután 27 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyjelzések elérhetők az alábbi linken, ajánlják továbbá a METEORA nevű alkalmazást is.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy 20 helyszínen több száz programelemmel várják. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő szentistvannap.hu weboldalon található. Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában