Tárgyalni kell

2022.11.12. 19:19

Belga liberális politikus: vissza kell utasítanunk Zelenszkijt

A korábban az Európába irányuló migrációt elutasító Alain Destexhe szerint az USA végzetes konfliktusba viszi Európát Oroszországgal szemben. A szankciók csak Európát sújtják, miközben az Egyesült Államok profitál a kialakult helyzetből. A politikus úgy véli, Európának nem kellene tovább támogatnia Volodimir Zelenszkijt – olvasható a Mandiner cikkében.

Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet fog Kijevben 2022. november 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

A nyugati mainstreammel homlokegyenest ellentétes véleményt közölt elemzésében Alain Destexhe belga liberális szenátor, aki pár éve a migrációval kapcsolatban fogalmazott meg kemény kritikákat.

A politikus most arról írt, hogy

a Joe Biden vezette USA végzetes konfliktusba viszi Európát Oroszországgal szemben.

A céljuk Putyin elmozdítása, valamint egy rendszerváltás kierőszakolása. Csakhogy az Egyesült Államok már számos esetben megpróbálkozott ezzel, de sem Afganisztánban, sem Irakban, sem Líbiában nem járt sikerrel – emlékeztetett a politikus, hozzátéve, hogy az amerikai beavatkozás után nem maradt más, csak halottak tízezrei, menekültek milliói, káosz és instabilitás.

Destexhe arra figyelmeztet, hogy Putyin elmozdítása esetén a legjobb esetben is egy ultranacionalista, bosszúálló hatalom kerülne az ország élére, rosszabb esetben viszont Oroszország úgy robbanna szét, mint 1991-ben a Szovjetunió, menekültek ezrei – közöttük terroristák – lepnék el Európát.

Miért nem fogadható el ezzel szemben Ukrajna megosztása? – teszi fel a kérdést Destexhe, emlékeztetve Szerbia, Szudán és Csehszlovákia esetére. Miért nem valósulhat meg az etnikai alapú megosztás abban az Ukrajnában, ahol a lakosok egy része nem érzi magát az ország polgárának?

Szankciókkal soha a történelem során nem lehetett megbuktatni egy rezsimet – hívta fel a figyelmet a belga politikus. Sőt, a szankciók Európát büntetik, nem pedig az Egyesült Államokat, amely több területen is profitál a helyzetből a fegyverek, a gáz, az olaj és az élelmiszer termelése és exportja révén.

Alain Destexhe úgy látja: Európa és az európaiak érdekében vissza kell utasítanunk Zelenszkijt, tárgyalnunk kell Oroszországgal Ukrajna felosztásáról és fel kell oldanunk a velük szembeni szankciókat. A diplomáciai megoldás irányába kell elmozdulni Washingtonnal szemben, amely a helyzet stagnálásában vagy eszkalációjában érdekelt.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában