Vallott

2022.12.25. 14:43

A külföldiekkel szembeni beteges gyűlölet vezérelte a kurdokra lövöldöző párizsi férfit

A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen kóros gyűlöletet érez - közölte vasárnap a francia ügyészség.

Egy rendőr a Párizs belvárosban, a 10. kerületi Enghien utcában elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. december 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Teresa Suarez

"Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében" - mondta Laure Beccuau párizsi ügyész. 

Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált

 - áll az ügyészségi közleményben. 

A gyanúsított, akit szombaton egészségi okokból a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát "depressziósnak" és "öngyilkosságra hajlamosnak" írta le, aki "heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába" - írta az ügyésznő. 

Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egy évi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. 

Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban. 

A férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan. 

Előzőleg fegyverével és lőszerekkel a főváros északi részében fekvő Saint-Denis-be ment, hogy "külföldieket gyilkoljon". Ottlétét a jegye és a térfigyelő kamerák felvételei is tanúsítják. Visszatérve Párizsba a szülei házától gyalog ment az Enghien utcába, ahol a kurd kulturális központ található. 

Az idős férfi közölte, hogy minden migránsra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert "az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották, ahelyett hogy öltek volna"

 - közölte Beccuau. Hozzátette: a férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni. 

A fodrászüzletben, ahol elfogták, mielőtt a rendőrség megérkezett volna, megtalálták a fegyverét és négy tárat összesen tizennégy tölténnyel, illetve egy dobozt 25 lőszerrel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában