Álláspont

2023.06.14. 13:22

A migránskvóta elfogadhatatlan a magyarok számára, de forrong Európa is

A magyarok számára elfogadhatatlan, hogy ismét előkerült a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztásának témája a tagállamok között, és amely tagállam nem hajlandó befogadni illegális bevándorlót, azt gyakorlatilag pénzbüntetéssel sújtják – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője Strasbourgban. De nem csupán a magyarok tiltakoznak a kényszer-betelepítés ellen, Lengyelországban határozati javaslatot készül elfogadni a parlament, amelyben a kormány arra kaphat felhatalmazást, hogy éljen a vétójogával és ne fogadja el a migránskvótákról szóló előterjesztést a következő uniós csúcson. Ausztriában online petíció indult, a német jobboldal pedig tovább forrong a javaslat miatt.

MW

Bevándorlók egy mentőhajón Szicília déli partjainál 2022. november 3-án

Forrás: AFP

Fotó: Severine Kpoti

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy múlt héten az uniós tanács "konszenzus helyett, puccsszerűen, minősített többséggel", általános megközelítést fogadott el a menekültügyi reformokkal kapcsolatban. Véleménye szerint az abban szereplő kötelező migránskvóta újabb ösztönzést, "meghívót" jelent majd az Európába a bevándorlóknak, "hiszen azt látják, hogy szét lesznek osztva a tagállamok között, és a visszatérítés nem működik, és gyakorlatilag soha nem is működött.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a kötelező kvótákra való fókuszálás helyett, nyíltan ki kell mondani, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, és a külső határok védelmének megerősítésére kell törekednie.

Azonban, ennek az ellenkezője történik, az EU nem tanul a 2015-ös migránsválság óta elkövetett hibáiból, és ismét lábon lövi magát. Magyarország számára azonban ez a megközelítés elfogadhatatlan, és minden erejével küzdeni fog ellene, mert a magyarok már a nemzeti konzultáció során is azt nyilatkozták, hogy nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni és maguk szeretnék eldönteni kivel éljenek együtt az országban

  – hangoztatta.

A képviselő arra is rámutatott, hogy az ukrajnai háború tovább eszkalálódik, a további pusztítás elkerülése, és a emberéletek megmentése végett fegyverszünetre lenne szükség, hogy béketárgyalások kezdődhessenek amelyek elvezetnek majd a tartós békéhez.

Forrong Európa is 

A lengyel kormánypárt – A Jog és Igazságosság (PiS) – egy határozattervezetet készített, amellyel felhatalmazná a kormányt arra,  hogy utasítsa el Brüsszelben a migránsok kvóták szerinti áttelepítését – írja a Magyar Nemzet.

A határozattervezetben azt írják, hogy a „Lengyel Köztársaság Szejmje határozottan ellenzi azt a kísérletet, hogy uniós szinten az illegális gazdasági migránsok kényszer betelepítésére irányuló mechanizmusokat vezessenek be”.

Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt indít online petíciót indít „Ausztria erődje” címmel, ugyanakkor Németországból is éles bírálat érkezik szinte minden nap. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt szerint az elfogadott tervezet a részletekben is rendkívül hatástalan.

A Magyar Nemzet cikkét ITT lehet elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában