Tűzhányó

2023.06.11. 21:56

Több mint 12 ezer embert evakuáltak a Fülöp-szigeteki Mayon vulkán közeléből

Több mint 12 800 embert evakuáltak a Fülöp-szigeteki Mayon vulkán lábánál található falvakból a tűzhányó kitörése miatt – közölte vasárnap a szigetország katasztrófavédelmi hatósága.

MW

Teherautóval menekítik a lakosokat a Mayon tűzhányó várható kitörése miatt a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre, délkeletre fekvõ Daraga városból 2023. június 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Francis R. Malasig

Időközben a manilai egészségügyi minisztérium is figyelmeztetést adott ki, amelyben felhívta a figyelmet a vulkanikus hamu és mérgező gázok belélegzésének veszélyeire.

A Fülöp-szigeteki Mayon vulkán lávát lövell ki egy kitörés során Legazpi város közelében, Albay tartományban, Manilától délre 2023. június 11-én
Fotó: Charism Sayat / Forrás: AFP

Az ország központi részén, Albay tartományban található tűzhányó a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet szerint jelenleg két kilométeres körzetben szór vulkanikus törmeléket, illetve lávafolyamokat is megfigyeltek. 

A térségében a mérgező kén-dioxid koncentrációja a háromszorosára növekedett.

A szakemberek szerint az utóbbi 24 órában legalább egy földrengést jegyeztek fel a vulkanikus tevékenység következtében.

A Mayon mintegy 330 kilométerre található a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától. 

Az ország 24 aktív vulkánja közül a legkiszámíthatatlanabbnak számít a 2462 méter magas Mayon, amely az utóbbi 400 évben mintegy ötven alkalommal tört ki. 

A legutóbb 2018-ban történt kitörés során tízezreknek kellett elmenekülniük a tűzhányó környékéről.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában