Vízumszankció

2023.08.02. 09:32

Ezért bünteti hazánkat az amerikai kormány

Kedden kiderült, hogy az Egyesült Államok vízumszankciókat vezet be Magyarország ellen. Amerika budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán az olvasható, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. A The Washington Post amerikai lap is véleményt formált az üggyel kapcsolatban.

MW

Joe Biden amerikai elnök a mesterséges intelligenciáról beszél a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2023. július 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Manuel Balce Ceneta

A döntésre reagálva a Belügyminisztérium közölte: az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország azonban ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya

– fogalmaztak.

A The Washington Post amerikai lap az üggyel kapcsolatban azt is írja:

A lépés hátterében a Magyarország és az Egyesült Államok közötti, az ukrajnai háború kapcsán tanúsított budapesti magatartás miatt egyre inkább megromló viszony áll, valamint a nyugati orosz kémkedéstől való fokozott félelem.

A lap megemlíti, hogy Washington korábban elmarasztalta Magyarországot az Oroszországgal való kapcsolatai miatt, valamint azért, mert még nem hagyta jóvá hivatalosan Svédország NATO-csatlakozását – vette észre a Magyar Nemzet.

Major Power outage impacts Oakland airport, over 50,000 customers in East Bay
2023. február 19-én emberek százai állnak sorba a kaliforniai oaklandi repülőtér biztonsági ellenőrzési pontja előtt, mivel egy jelentős áramszünet több mint 50 000 ügyfelet érintett East Bay-ben 
Fotó: Tayfun Coskun / Forrás: AFP

James E. Risch szenátor, az amerikai külügyi bizottság vezetője azt is közölte, hogy emiatt 

az Egyesült Államok büntetésként leállítja a fegyvereladásait Magyarországnak

– írja a The Washington Post.

Nyilvánvalóan politikai indíttatás áll az USA döntése mögött

− szögezte le lapunknak Boros Bánk Levente. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója hozzátette, az Egyesült Államok demokraták vezette kormányai hagyományosan nem szimpatizálnak a jobboldali kormányokkal, különösen az Orbán Viktor vezette kabinettel, ami hatványozottan igaz a Biden-adminisztrációra. 

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

Mint fogalmazott:

a mostani döntés egy politikai nyomásgyakorlás az amerikai kormány részéről, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Felháborodott kommentek árasztották el az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalát

Elárasztották a felháborodott kommentek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalát, miután az USA közölte, hogy szigorít a ránk vonatkozó vízummentesség szabályain – szúrta ki a Világgazdaság.

A népharag az USA mellett a magyarországi nagykövetre, David Pressmanre is koncentrálódik, akinek sokak egybehangzó véleménye szerint távoznia kellene Magyarországról. Ezzel együtt többen is úgy látják, hogy Magyarországnak válaszul szintén korlátoznia kellene az amerikaiak beutazását. A sok indulatos komment között többen voltak, akik az új szabályok értelmezéséről tettek fel kérdéseket. Legtöbbször az merült fel, hogy az ESTA szigorítása miként hat majd azokra, akik tranzitállomásként érkeznek az Egyesült Államokba.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Budapest Pride-on
Fotó: Teknős Miklós / Forrás: Magyar Nemzet

„Akkor most, ha Amerikába megyek, és átugrom Kanadába, akkor nem mehetek vissza, hogy hazajussak? Kell igényelnem még egy ESTA-t?” – tette fel a kérdést egy kommentelő, akinek a US Embassy Budapest válaszolt is.

„Minden magyar útlevéllel rendelkező utazónak egyszeri belépésre jogosító ESTA engedéllyel kell rendelkezni az összes USA-ba történő belépéshez” – olvasható a válaszban. Ez azt jelenti, hogy ha egy magyar állampolgár Kanadába az Egyesült Államokon keresztül utazik, akkor a visszaútra új ESTA-t kell igényelnie. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában