Szövetségesek?

2023.09.29. 12:34

Továbbra is feszültséget okoz a svéd oktatófilm, ellenzéki politikusok is nyilatkoztak (videó)

Nem csillapodnak a kedélyek a komoly diplomáciai vihart kavaró svéd oktatóvideó körül, amelyben egyebek mellett olyan erős vádak hangzanak el, hogy Magyarországon már nem működik a demokrácia, a magyaroknak pedig nincs valós véleménynyilvánítási lehetősége. A kisfilmben emellett a hazaszeretet oktatásán is megbotránkoznak.

MW

Ungár Péter

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Mi a baj a hazaszeretettel?

– kérdezték a Hír TV riporterei ellenzéki és kormánypárti politikusoktól annak a svéd oktatófilmnek az apropóján, amelyben a hazaszeretet oktatásán botránkoznak meg. A videóban emellett azt állítják, hogy hazánkban már nem működik a demokrácia, a magyaroknak pedig nincs valós véleménynyilvánítási lehetősége.

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint

a hazaszeretet átadása a közoktatás egyik legfontosabb dolga, tehát helyes, ha ilyen van a tankönyvekben.

A párt frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal is megerősítette, hogy hogy nincs gondja ezzel, a hazaszeretet meghatározza a személyiségét. A párbeszédes Mellár Tamás szintén úgy nyilatkozott, hogy szereti a hazáját, a kisfilmről viszont azt mondta, hogy sosem látta azt.

Hollik István úgy fogalmazott: 

van egy alapvető feltétel: ha szövetségesek vagyunk, akkor tiszteljük egymást. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ha ez az alapfeltétel nem áll fenn, márpedig egy ilyen oktatófilm után nehéz azt mondani, hogy ez fennáll, akkor 

nem tudják a NATO-csatlakozást támogatni. 

Annak ellenére, hogy az alapálláspont az, hogy a NATO erősebb legyen.

Az oktatófilm és a Svédországban jelenleg zajló folyamatok kapcsán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán osztotta meg gondolatait. A skandináv országban zajló rendszeres lövöldözésekre, gyilkosságokra, robbantásokra utalva kifejtette, Svédországnak ilyen közbiztonsággal nincs joga kritizálni a magyar demokráciát. 

A külügyi államtitkár a baloldali sajtó azon kérdésére, hogy miért a bűnügyi indikátorokat választotta a demokrácia fokmérőjének, azt válaszolta, hogy szerinte alapvető demokratikus érték a biztonság.

Például az, hogy ne öljenek meg gyerekeket a bandaháborúk során a bevándorlók, és ne üldözzenek senkit a hite miatt

– magyarázta a politikus, aki szerint a svédek és a hazánkat bírálók valódi célja az, hogy az életünket és az országunkat úgy alakítsuk, ahogy az nekik tetszik, például csináljunk Magyarországból bevándorlóországot.

„Szintén a fenti okból támadnak bennünket azért, mert nekünk fontos a hazaszeretet” – magyarázta Menczer Tamás, rámutatva, hogy a bűnügyi statisztikák azt mutatják, a svédeknek semmi alapjuk sincs arra, hogy bárkit kioktassanak arról, hogyan kellene élnie.

A magyar emberek pedig világosan döntöttek arról, hogy nem kérnek sem a bevándorlásból, sem másból, amit külföldről akarnak rájuk erőltetni

– szögezte le a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában