Mindent tagad

2023.10.25. 17:22

David Pressman azt állítja nem dolgozott az egyik leggazdagabb orosz oligarchának

Továbbra sem tudni, pontosan miért és mekkora pénzt kapott ügyvédként a későbbi nagykövet Mihail Prohorov bizalmasától. Az amerikai nagykövet és korábbi munkahelye is azt állítja, hogy nagyköveti kinevezése előtt a diplomata ügyvédként nem dolgozott az egyik leggazdagabb orosz oligarchának. Tény ugyanakkor, hogy Pressman vagyonnyilatkozata szerint 2020 és 2022 között pénzt kapott Mihail Prohorov bizalmasától.

MW

David Pressman amerikai nagykövet

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

„Soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától” – fogalmazott a Telexnek nyilatkozva David Pressman amerikai nagykövet. A Jenner & Block ügyvédi iroda társigazgatója pedig a portál megkeresésére közölte: munkájuk Ellen Pinchukkal kizárólag családjogi volt, amelyben az ügyfél közvetlen családtagjain kívül senki más nem volt érintett. Kitértek arra is, hogy soha nem dolgoztak Mihail Prohorovnak.

Magyarországi megbízatása előtt David Pressman a Jenner & Block ügyvédi irodánál tevékenykedett – írja a Magyar Nemzet.

A cégnek – a saját honlapján feltüntetett információk szerint – nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén.

Pressman ügyfelei között szerepelt egy bizonyos Ellen Pinchuk is, akitől több mint ötezer dollár bevétele származott jogi tanácsadás címen.

Részlet Pressman nyilatkozatából

Pinchuk 2007 és 2009 között a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, s ez idő alatt olyan vezető orosz politikussal is készített interjúkat, mint Dmitrij Medvegyev vagy Vlagyimir Putyin. Nem sokkal később már szóvivőként és PR-felelősként tűnt fel Mihail Prohorov orosz oligarcha oldalán, a milliárdos egyik tanácsadójához tartozó Mikhailov and Partners moszkvai PR-cég egyik vezetője.

Pinchuk és Prohorov kapcsolatáról mindent elmond, hogy belső források szerint Pinchuk Prohorov legmegbízhatóbb segítsége, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban.

Összegezve tehát David Pressmannek egy szankciós joggal magas szinten foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen a szankciók elöl menekülni igyekvő Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában