Készségek

2023.11.15. 21:21

Rétvári Bence: a kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában

A magyar oktatás fontos lépéseket tett és tesz annak érdekében, hogy minden diák számára a legkorszerűbb érintőképernyős digitális eszközök rendelkezésre álljanak - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára beszédet mond a Gyermekjogok a digitális térben címû gyermekjogi plakátkampány budapesti sajtótájékoztatóján 2023. november 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában, melynek része, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközöket készségszinten tudják használni a diákok - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Vácon.

Pest vármegyében 20 ezer laptopot osztanak ki, Vácon 1200-at, a sajtótájékoztatónak otthont adó Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában pedig 136-ot - közölte Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

A magyar oktatás fontos lépéseket tett és tesz annak érdekében, hogy minden diák számára a legkorszerűbb érintőképernyős digitális eszközök rendelkezésre álljanak.

Az államtitkár felidézte: tavaly 120 ezer laptopot osztottak ki, 55 ezer a tanárokhoz került, 65 ezer pedig a diákokhoz, az idei évben pedig 140 ezer laptopot osztanak ki a diákok között.

Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy míg 2002 és 2010 között 70 százalékkal emelkedett a tankönyvcsomagok ára, ma minden gyereknek ingyenesen jár; a szociális gyermekétkeztetés forrásait az elmúlt évtizedben megháromszorozták és már több mint 100 milliárd forint jut erre, ez évtől pedig a rászoruló diákok számára tanszercsomagokat is kínáltak.

Most azt is biztosítják - folytatta -, hogy a legkorszerűbb eszközök minden diák rendelkezésére álljanak, és mindenki megkapja, aki igényli. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a KRÉTA rendszer segítségével jövőre is lehet még nagyon korszerű notebookokat igényelni.

A KDNP-s politikus szólt arról is, hogy az iskolákban kiépítették a szélessávú internetet, 2000 iskolai feladatellátási helyen bővítették a sávszélességet, és 4000 iskolában építették ki a wifit. Létrehozták a Nemzeti Köznevelési Portált, ahol tankönyvhöz kapcsolódóan számtalan digitális tartalmat lehet elérni. A kormány arra törekszik, hogy a magyar oktatás korszerű legyen mind eszközökben, mind tartalmában - mutatott rá Rétvári Bence.

Fehér Mónika, a Váci Tankerületi Központ szakmai vezetője azt hangsúlyozta, hogy ezekkel a személyes használatra kiosztott digitális eszközökkel a diákok egyenlő esélyekkel férnek hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a digitális kompetenciák fejlődését megkövetelik a mai korban.

Magyari József, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy az informatika világa folyamatosan fejlődik, és szükség van arra, hogy az iskolák, a pedagógusok, a diákok modern eszközökkel rendelkezzenek annak érdekében, hogy a magyar gyerekek is versenyképesek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában