Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.14. 06:02

Az izraeli hadsereg négyórás taktikai szünetet tartott humanitárius célból Rafahban

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin gyerekek izraeli légicsapásokban megsemmisült házak romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. december 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hatem Ali

Török elnök: Washingtonnak történelmi felelősége van a gázai tűzszünet létrejöttében

Az Egyesült Államoknak történelmi felelősége van abban, hogy a lehető leghamarabb tartós tűzszünet jöjjön létre a Gázai övezetben - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő Joe Biden amerikai elnökkel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében.

A török elnöki hivatal tájékoztatása szerint Erdogan közölte amerikai kollégájával: akkor lenne esély a tűzszünet gyors megteremtésére, ha az Egyesült Államok megvonná Izrael iránti feltétlen támogatását. Hozzátette, hogy egy ilyen lépés megtételére egyre hangosabb követelések voltak hallhatók az elmúlt napokban globális szinten, beleértve az Egyesült Államokat is.

A török elnök az elhúzódó és kiszélesedett izraeli támadások hátrányos regionális és globális következményeire is figyelmeztetett.

A két vezető Svédország NATO-csatlakozását és a török-amerikai kapcsolatok alakulását is megvitatta, beleértve a török hadsereg F-16-os vadászgépekkel tervezett korszerűsítését.

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a Gázai övezetben, mert már olyan súlyos az éhínség

„A gázaiak egy része a határnál amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépett teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek” – mondta újságíróknak Philippe Lazzarini a genfi Globális Menekültügyi Fórumon. Az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók pedig éppen emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez – tette hozzá Lazzarini, aki nemrég tért vissza gázai szemleútjáról.

Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét, egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két-három napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben

– figyelmeztetett az ENSZ-hivatalnok.

   Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak már a fele éhezik.

Az egyetlen hely, ahol a segélyszállítmányok beléphetnek a Gázai övezetbe, a gázai-egyiptomi határon lévő rafahi átkelő.

Az izraeli hadsereg négyórás taktikai szünetet tartott humanitárius célból Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) humanitárius megfontolásból négyórás „taktikai” tűzszünetet tartott csütörtökön Rafah egyik városnegyedében – jelentette X-fiókjában az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

A taktikai szünet célja az volt, hogy lehetővé tegyék a palesztin civilek számára készleteik feltöltését, például élelmiszer és víztartalékaik biztosítását. A harci szünetet csütörtökön 10:00 és 14:00 óra közötti időszakra hirdették meg Rafah Al-Szalam negyedében.

Bét Lahiában, a Gázai övezet északi részén,

a Kamal Advan Kórház területén fegyvereit átadva megadta magát a Hamász palesztin iszlamista szervezet mintegy hetven fegyverese.

Felemelt kézzel léptek ki az épületből, némelyikük félmeztelenül az erről kiadott videófelvétel szerint. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg evakuálja az egészségügyi személyzetet és a betegeket a kórházból.

Szerdán a Hamász felügyelte minisztérium azt közölte, hogy az IDF körülzárta a kórházat, és bemutatott egy levelezést a minisztérium főigazgatója és egy izraeli tiszt között, aki arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják le a terrorszervezet tevékenységét, akkor „az IDF fenntartja a nemzetközi jog szerinti jogát intézkedéseket hozni a kórház ellen.”

Putyin: Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben

Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben, de Izrael egyelőre nem támogatja ezt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor  konferenciaközpontban 2023. december 14-én
Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP/Pool

Mint mondta, az orosz egészségügyi objektumot az Egyesült Arab Emírségek tábori kórháza közelében létesítenék a Gázai övezetben, a rafahi átkelő közelében, a stadionnál.

Az izraeli fél úgy véli, hogy nem biztonságos orosz kórházat nyitni a Gázai övezet területén

– mondta az orosz elnök, hozzáfűzve, hogy az orosz fél nem hagy fel erőfeszítéseivel. Az ukrajnai és a gázai helyzetet összehasonlítva azt mondta, hogy az orosz „különleges hadművelet” zónájában nem történt olyan pusztítás, amilyen a palesztin területen zajlik.

A brit kormány megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

David Cameron brit külügyminiszter az X portálon csütörtökön megjelent állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy 

a szélsőséges telepesek, akik palesztin polgári személyeket vesznek célba és gyilkolnak meg, az izraeliek és a palesztinok biztonságát egyaránt aláaknázzák.

Cameron szerint Izraelnek erőteljesebben fel kell lépnie a telepesek erőszakcselekményeivel szemben, és el kell számoltatnia az ilyen cselekmények felelőseit.

CAMERON, David
London, 2020. november 8. David Cameron volt brit miniszterelnök érkezik az elmúlt évszázad brit háborús halottairól való megemlékezésre, a háborús halottak tiszteletére emelt emlékmûnél, a Cenotaphnál, London kormányzati negyedében 2020. november 8-án. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja pontosan egy évszázadra visszanyúló hagyomány, ami mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tûzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes. MTI/EPA/Vickie Flores
Fotó: Vickie Flores

A brit külügyi tárca vezetője – aki 2010 és 2016 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt – csütörtöki közleményében bejelentette, hogy a brit kormány megtiltja a nagy-britanniai beutazást mindazok esetében, akik felelősek az izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekményekért.

Országunk nem nyújthat otthont olyanok számára, akik ilyen megfélemlítő cselekedeteket követnek el

– fogalmaz a brit külügyminiszter.

Izrael londoni nagykövete csütörtöki nyilatkozatában elvetette annak lehetőségét, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel vívott háború után kétállami megoldás jöjjön létre.

Újabb csapásokat hajtott végre Izrael Gázában és Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász palesztin szervezet célpontjai ellen Gázában és a Hezbollah alakulatai ellen Dél-Libanonban indított támadást. 

Az IDF katonái szerdán az egész Gázai övezetben folytatták a harcot, és

a katonai szóvivő szerint az iszlamista Hamász számos terroristája vesztette életét. 

A Gázai övezet északi részén egy ejtőernyős csapat a Hamász Sedzsajia zászlóaljának főhadiszállásaként szolgáló iskolakomplexumot semmisített meg. 

Az övezet déli részén, Hán-Júniszban fegyvereket és hadieszközöket találtak az izraeli egységek, és felszámoltak két aknát, valamint egy rakétakilövő helyet. Izrael északi határánál a légierő vadászgépei kiterjedt támadást indítottak a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjai ellen.

Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel 
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma Rámalláhban bejelentette, hogy hárman életüket vesztették Dzseninben az izraeli fegyveres erők razziáján, és egy fiú is meghalt a hadsereg tüzében. 

A helyiek közlése szerint az IDF drónnal támadt palesztin fegyveresekre a város keleti lakónegyedében, az incidensben kilencen megsebesültek, egyikük súlyosan.  

Az izraeli biztonságiak harmadik napja folytatnak terrorizmusellenes hadműveletként meghatározott harcokat Dzseninben. A rámalláhi egészségügyi minisztérium szerint a három nap alatt összesen tizenegy palesztint öltek meg. Az izraeli katonák házkutatásokat tartottak, és tűzharcba keveredtek több helyen a palesztin fegyveresekkel.   

Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet politikai irodájának helyettes vezetője a héten az Al-Monitor című közel-keleti újságnak azt nyilatkozta, hogy 

szervezetének el kell ismernie Izraelt a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hivatalos álláspontjával összhangban. 

RSF: legalább 17 újságíró halt meg a háború kezdete óta munkavégzés közben

Október óta már legalább 17 újságíró vesztette életét a Közel-Keleten haditudósítás során – közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő újságíró-szervezet csütörtökön. 

A szervezet szerint „megdöbbentően magas” a Gázában meggyilkolt újságírók száma.

A jelentés szerint az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti harcok kezdete óta 13 újságíró a Gázai övezetben, egy Izraelben, három pedig Libanonban halt meg. Ezzel a háborús övezetekben megölt újságírók száma idén már huszonháromra emelkedett a tavalyi hússzal szemben - állt a jelentésben. A szervezet adatai szerint Kamerunban, Maliban, Szudánban, Szíriában és Ukrajnában is haltak meg médiamunkások. 

Az RSF jelentése szerint idén a világon már 45 újságíró halt meg a munkájával kapcsolatos tevékenysége során. 

Ez a legalacsonyabb szám 2002 óta, akkor 33 haláleset történt. 2022-ben világszerte 61 újságíró és egyéb médiamunkás vesztette életét.

Ennek azonban nem szabad elhomályosítania azt a tényt, hogy az újságírók nagyon magas árat fizetnek minden háborúban a tudósításaikért

– közölte az RSF. 

Az RSF szerint összesen már 58 újságíró vált a háború áldozatává Gázában, a friss jelentésben közölt 17 ember pedig közvetlenül a munkavégzésük során vesztette életét. 

Humanitárius övezetből lőtt a Hamász

Az izraeli hadsereg ismét azzal vádolja a Hamászt, hogy egy dél-gázai humanitárius övezetből indított tüzérségi támadást.

A közlemény szerint október 18-a óta 116 rakétát lőttek ki a területről,

közülük 38 rakéta Gázában csapódott be, veszélyeztetve ezzel saját civileket.

Több mint 250 palesztin halott Ciszjordániában

Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy X-en közzétett bejegyzésében azt közölte, hogy idén 271 palesztint, köztük 69 gyereket öltek meg Ciszjordániában az izraeli biztonsági erők.

Az ENSZ szerint ebben az évben halt meg a legtöbb palesztin Ciszjordániában, mióta elkezdték vezetni a nyilvántartást.

Az Egyesült Államok leállította a fegyvereladásait Izraelnek

Az amerikai kormány leállította több mint 20 ezer amerikai gyártmányú puska eladását Izraelnek, miután aggodalmát fejezte ki a szélsőséges telepesek erőszakával kapcsolatban – írja az Origo az Axios amerikai hírportálra hivatkozva.

Izrael fegyvereket kért a Gázához, Libanonhoz és Szíriához közel élő polgárőr egységeinek.

A Biden-kormányzat aggodalmát fejezte ki a rendőrséget felügyelő jobboldali politikus, Itamar Ben Gvir megjegyzései miatt, miután kijelentette, hogy átadja a fegyvereket a szélsőséges telepeseknek Ciszjordániában.

Amerikai tanácsadó utazik Izraelbe

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán találkozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel – közölte a Fehér Ház. Megvitatták a gázai konfliktust és a „szélesebb körű diplomáciai erőfeszítéseket a stabilitás fenntartására a régióban”.

Sullivan csütörtökön Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Jichák Hercog elnökkel.

Zsidó tüntetők elzártak egy autópályát

Los Angeles-i zsidó tüntetők elzártak egy autópályát, miközben tűzszünetet követeltek Gázában. A „Ha nem most” szervezet tagjai délelőtt 9 órakor leültek a 110-es autópálya városi szakaszának forgalmi sávjaira, megállítva ezzel a forgalmat.

A tüntetők fekete inget viseltek „Nem a mi nevünkben” felirattal, és feltartották azokat a plakátokat, amelyek azt követelték Izraeltől, hogy állítsa le a gázai hadműveleteket. A tüntetők közül körülbelül 75-öt vett őrizetbe a rendőrség.

Az izraeli katonák most még elszántabbak

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a csapatok minden eddiginél elszántabbak a Hamász elleni harc folytatására a tegnapi kilenc izraeli katona elvesztése nyomán.

Izraeli szempontból az eddigi legvéresebb nap volt a szerdai, amikor egy fedezékben lévő izraeli osztag tagjait megölték a Hamász fegyveresei.

Izrael nem fogadja el a kétállami megoldást

Izrael brit nagykövete a Sky News-nak azt mondta, országa nem fogadja el a kétállami megoldást, ha véget ér a gázai háború. 

Arra a kérdésre, hogyan lehet béke palesztin állam nélkül, azt mondta:

Izrael tudja, és a világnak is tudnia kell, hogy a palesztinok soha nem akartak egy államot Izrael mellett. A folyótól a tengerig államot akarnak. Hangosan és egyértelműen mondják. Már két hónap telt el a háború kezdete óta, és a Palesztin Hatóság még mindig nem ítélte el ezt az október 7-i mészárlást. Ez nagy probléma.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában