Hazudott a baloldal

2024.01.19. 06:16

Álhírt közölt a Soros György által is finanszírozott portál a kínai vegyianyag-elosztóról

Kacsát közölt a Direkt36, amikor arról írt, hogy kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válik Magyarország. Bár a Soros György által is finanszírozott portál hírét Orbán Viktor miniszterelnök cáfolta, és a szeptemberi kínai–magyar megállapodás sem született meg, a baloldal mégis a soroksári vegyianyag-elosztó központtal riogatott tavaly.

MW

Soros György amerikai befektető és filantróp

Forrás: AFP

Fotó: GEORG HOCHMUTH

A Soros György által is finanszírozott Direkt36 egy 2023. június 27-i cikkben jelentette ki, hogy a birtokába került egy Magyarországon létesítendő kínai vegyianyag-elosztó központ terve: „Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – derül ki a Direkt36 által megismert belső kormányzati anyagokból, amelyek szerint a magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket. 

Az iratok szerint idén márciusban dőlt el, hogy Magyarországra fog települni a kínai vegyianyag-elosztó központ, az erről szóló hivatalos megállapodást pedig 2023 szeptemberében tervezik megkötni Kínában. Az üggyel a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik a kormányon belül, miközben a Direkt36 kutatásai szerint egy, az ő környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben – írja a Magyar Nemzet.

A Direkt36 bejárta a tervezett budapesti vegyianyag-elosztó helyszínét, amelynek vasúti vágányai néhol mindössze pár tíz méterre futnak Soroksár kertvárosának lakóépületeitől. Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni – ez sokszorosa lenne a BILK jelenlegi kapacitásának és forgalmának. A hírt – ami a Direkt36 hivatalos partnerének számító Telexen, valamint többek között a 444-hu-n, a Hvg.hu-n, a 24.hu-n és a Magyar Hang honlapján is azonnal megjelent – a főpolgármester még aznap kommentálta a Facebookon: „Budapest nem lehet kínai méreglerakat. Minden rendelkezésre álló jogi és politikai eszközzel fellépünk a kormány titkos tervei ellen.”

Karácsony Gergely azonban nem érte be ennyivel, és javaslatára a Fővárosi Közgyűlés kivette a fejlesztésre alkalmas területek közül azt a soroksári területet, ahová az állítólagos kínai vegyianyag-elosztót tervezte a kormány. 

Az ügy végére a Direkt36 által még nyáron indított per jogerős döntése, azaz a bíróság tett pontot. A másodfokú ítélet alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy a Direkt36 – amely 2016 és 2019 között összesen 193 753 dollárt kapott Soros György Open Society Foundations nevű alapítványától – hazudott és álhírt közölt, amikor egy Soroksárra építendő vegyianyag-elosztó központtal riogatott. 

Immár tehát a baloldalnak papírja is van arról, hogy csaknem féléves hazugságkampányt folytatott egy kitalált, nem létező üggyel.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában