Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.17. 08:16

Izrael fegyverként használja a kiéheztetést ENSZ szakértők szerint

Az izraeli–palesztin háború 103. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ramzan Kadirov csecsen elnök a Kremlben, 2015. június 22-én, Moszkvában

Forrás: Getty Images

Fotó: Sasha Mordovets

Párizs szerint egy erkölcsi küszöb átlépése népirtással vádolni Izraelt

A francia kormány visszautasította a Dél-afrikai Köztársaságnak a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) bemutatott vádjait, amelyek szerint Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben.

A zsidó államot népirtással vádolni egy erkölcsi küszöb átlépése. Nem használhatjuk ki a népirtás fogalmát politikai célokra

– mondta Stéphane Séjourné külügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben. A múlt csütörtökön kezdődött meghallgatáson az afrikai ország annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. 

A Dél-afrikai Köztársaság azt szeretné, hogy a bírák kötelezzék Izraelt, hogy azonnal állítsa le a Gázai övezetben indított katonai akcióját, válaszul a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadására, amely 1200 áldozatot követelt.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász megsemmisítését tűzte ki célul, s a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli műveletekben már több mint 24 400-en vesztették életüket, miközben a lezárt parti területen kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

Határozottan azt mondjuk az izraelieknek: a törvények tiszteletben tartása mindenkit kötelez. A gázai csapásokat be kell szüntetni, de a szavaknak jelentése van

– hangsúlyozta a külügyminiszter. A német kormány pénteken szintén elutasította a népirtás Izraellel szemben felhozott vádját, mert az minden alapot nélkülöz. Berlin szerint éppen a Hamász célja Izrael megsemmisítése. Hozzátették, hogy 

Németország a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei, azaz saját történelmi tapasztalatai okán is magáénak vallja a népirtás tilalmáról szóló egyezményt, amely a nemzetközi jog egyik eszközeként gondoskodik annak kinyilatkoztatásáról, hogy soha többé ne legyen népirtás a világon.

 A közleményt azzal zárták, hogy a 

német kormány tiltakozik az egyezmény politikai célokra történő felhasználása ellen.

Az UNRWA vezetője szerint borús jövő vár a Gázai övezet lakosságára

Borús jövő vár a Gázai övezet lakosságára, ha egyszer véget ér a Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael háborúja, figyelmeztetett szerdán Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) vezetője. Lazzarini, aki a háború kitörése óta negyedszer látogatott el a palesztin területre, Jeruzsálemben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: 

százezrek kénytelenek összetákolt műanyag sátrakban az utcán élni és a betonon aludni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mintegy 2,5 milliós övezet lakóinak már a legnagyobb része elmenekült otthonából, az épületek több mint 60 százaléka romba dőlt a harci cselekményekben, és a legtöbben nem tudják elképzelni a jövőjüket az övezetben.

Lazzarini hangsúlyozta, hogy az izraeli csapások által különösen sújtott északi részen humanitárius katasztrófa alakult ki. Az AFP francia hírügynökség újságírói romokban álló lakótömbökről számoltak be.

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek, és nagyjából 250 embert a Gázai övezetbe hurcoltak túsznak. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász ellen.

Lazzarini szóvá tette, hogy a Gázai övezetben becslések szerint félmillió - 6 és 14 év közötti - gyermek nem jár iskolába. Mint mondta, a gyerekek szörnyű körülmények között kénytelenek élni, mély traumákon esnek át.

 Az UNRWA vezetője ezzel összefüggésben „gyermekek elveszett nemzedékéről” beszélt.

Ezek miatt aggódnia kellene mindannyiunknak. Minél többet várunk, annál több kockázatot vállalunk a jövőt illetően

– tette hozzá. Lazzarini szerint a hónapok óta tartó diplomáciai erőfeszítések ellenére nincs semmiféle terv a térség háborút követő irányítását vagy újjáépítését illetően.

Amikor a Gázai övezet újjáépítésről beszélünk, már nem arról van szó, mint korábban, amikor még csak néhány épület szorult helyreállításra, amit még meg lehetett volna tenni

 utalt vissza az UNRWA-vezető a térségbeli korábbi konfliktusokra. Lazzarini kiemelte továbbá: nem tudja elképzelni, hogy bármely ország „érdemben” befektessen oda, ha „nincs egy kézzel fogható politikai projekt és ütemterv” a Gázai övezet számára.

Szijjártó Péter: itt emberi tragédiák sokasodnak

A közösségi oldalán tett közzé videót az Izraelben tartózkodó Szijjártó Péter, aki kiemelte, sokaknak ez egy geopolitikai kérdésnek is tűnhet, „amit valahogy meg kell oldani”. Azonban itt emberi tragédiák ezrei és tízezrei sorakoznak, mondta a politikus.

ENSZ szakértők: Izrael fegyverként használja a kiéheztetést a palesztinokkal szemben

Példanélkülinek minősítette és népirtásnak nevezte a Gázai övezetben élő civil lakosság ilyen gyors és teljes mértékű kiéheztetését szerdán közzétett jelentésében az ENSZ emberi jogi szakértői csapata, amely szerint Izrael háborús taktikaként használja az élelmiszer visszatartását az övezetben élő lakossággal szemben. 

Izrael megsemmisíti az övezetbe szánt élelmiszer-segélyszállítmányokat és fegyverként használja fel az élelmiszer-ellátmányt a palesztin néppel szemben

– olvasható a testület állásfoglalásában. 

A csoport jelentése szerint az izraeli erők, a Hamász ellen vívott szárazföldi hadművelet során az övezet szántóföldjeinek több mint egyötödét, a halászflotta csaknem kétharmadát semmisítették meg, miközben blokkolják a mezőgazdasági területek és kikötők felé vezető utakat.

A szakértők a  humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását követelték az izraeli kormánytól. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerdán ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy éhínség fenyegeti a Gázai övezetben élő teljes lakosságot. 

A hivatal közlése szerint mintegy 378 ezren éheznek, és több százezren küzdenek súlyos élelmiszerválsággal a 2,2 millió lakosú háború sújtotta övezetben.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli műveletekben már több mint 24 400-en vesztették életüket, miközben a lezárt parti területen kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

ENSZ-főtitkár: a harcoló felek lábbal tiporják a nemzetközi jogot

A gázai háborúban harcoló felek lábbal tiporják a nemzetközi jogot és a genfi egyezményt - jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár a davosi Világgazdasági Fórumon, és azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetett.

"A világ tétlenül nézi, ahogy civilek, főként nőket és gyerekek válnak mészárlások, bombázások, csonkítások áldozatává, ahogy elűzik őket otthonaikból és megtagadják tőlük a humanitárius segítséget" - fogalmazott António Guterres.   

A főtitkár egyúttal olyan mechanizmust sürgetett, amely - a kétállami megoldás elve mentén - fenntartható békéhez vezet az izraeliek és a palesztinok között.   

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször visszautasította a tűzszüneti felszólításokat, s leszögezte: Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet teljes vereségéig és az októberben a Hamász és egyéb fegyveres szervezetek által elhurcolt túszok kiszabadításáig nem hagy fel a harccal.   

Az izraeli műveletekben már több mint 24 400, a Gázai övezetben élő ember vesztette életét és a térségben súlyos humanitárius válság alakult ki.

Izrael Hamász-fegyvereseket likvidált

Az izraeli hadsereg (IDF) leszámolt az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveres csoportjaival Ciszjordániában és a Gázai övezetben is - közölte az izraeli katonai szóvivő szerdán.

Az IDF bejelentette, hogy meggyilkolták Bilal Nofalt, a Hamásznak azt a parancsnokát a Gázai övezetben, aki a terrorszervezet elleni kémkedéssel gyanúsítottak kihallgatását irányította. Emellett az elmúlt órákban megsemmisítették az övezetben azt a rakétakilövő állást, ahonnan kedden rakéták tucatjait indították a Gázához közeli izraeli Netivot ellen.

Két, egy 32 és egy 34 éves tartalékos katona vesztette életét a háború 102. napján a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban. Ezzel 192-re nőtt az októbér végén kezdődött gázai szárazföldi hadműveletben elesett izraeli katonák száma. Mellettük két katona súlyosan megsebesült az elmúlt napon.    

Izraeli katonák egy elfogott palesztin férfit vezetnek a ciszjordániai Tulkaremben, a város menekülttáborában tartott rajtaütésen 2024. január 17-én. Izraeli közölte, hogy a hadsereg leszámolt a Hamász palesztin iszlamista szervezet több fegyveresével Ciszjordániában és a Gázai övezetben is
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közölte, hogy Ciszjordániában meggyilkolták egy olyan terrorista csoport tagjait, amely titkosszolgálati információ szerint azonnali támadást tervezett Izrael ellen.   

Három palesztin vesztette életét ebben a Nábluszban végrehajtott dróntámadásban, amely egy járművet vett célba a város keleti részén. A hadsereg bejelentette, hogy meghalt köztük az iszlamista osztag vezetője, Abdullah Abu Salál is, aki több terrorakcióért volt felelős az elmúlt évben.   

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint egy megégett holttestet is találtak az eltalált járműben. Az izraeli katonák a Náblusszal már összeépült Balata és Aszkar menekülttáborban is razziáztak.    

A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint 

az utóbbi napon az izraeli egységek a Hezbollah dél-libanoni célpontjait, infrastruktúráját és építményeit is támadták vadászgépekkel, harckocsikkal és tüzérséggel Izrael északi határánál.   

Előzőleg Ramot Naftali, Sosan, Stula és Har Manor izraeli településeket Libanon területéről lőtték, az IDF erői erre válaszoltak.

Katar gyógyszereket küld a Gázai övezetben fogvatartott izraeli túszoknak

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között katari közvetítéssel létrejött megállapodást követően gyógyszerekhez juthatnak a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok - jelentette be a katari külügyminisztérium kedd éjjel.

Ezen felül a civilek részére segélyszállítmányt is juttatnak a part menti területre.   

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy a Franciaországból beszerzett gyógyszereket két katari katonai repülőn szállítják Egyiptomba szerdán, majd onnan viszik őket a Gázai övezetbe.   

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek és nagyjából 250 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. 136-an közülük mind ez idáig nem nyerték vissza szabadságukat. Izrael szerint közülük több mint húszan valószínűleg már nincsenek életben.

Kadirov tárt karokkal várja a Gázából érkezőket

Ramzan Kadirov csecsen vezető azt mondta, palesztin falut fog építeni a gázai menekülteknek – írta meg az Ynetnews izraeli napilap. A falucska Csecsenföld fővárosában, Groznijban, iskolák és óvodák szomszédságában épül fel, és öt lakóépületet foglal magában, amelyekben egyenként 35 lakás lesz, összesen mintegy 45 ezer négyzetméternyi lakóterülettel.

Az orosz állampolgársággal nem rendelkező menekültek családtagjai a megérkezésükkor útlevelet és állampolgárságot kaptak. Kadirov azt is bejelentette, hogy minden család 100 000 rubel (396,670 forint) anyagi támogatást kap - ismerteti a Mandiner.

Ez történt kedden:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában