Gyanú

2024.01.21. 08:00

Karácsony Gergely nem akar vizsgálóbizottságot a Lánchíd ügyében

A budapesti főpolgármester a kampány részének tekinti, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Brenner Koloman a Lánchíd-felújítás kapcsán.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester, Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b) a felújított Lánchídnál az átadás napján, 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem tudni egyelőre, áttekintheti-e fővárosi vizsgálóbizottság azt, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. A testület létrehozását Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje kezdeményezte pénteken, a javaslat részleteiről pedig ígérete szerint levelet küld Karácsony Gergelynek, valamint a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek. A fővárosi Fidesz támogatja az elképzelést, Karácsony Gergely ugyanakkor a jelek szerint nem. A főpolgármester ugyan a Magyar Nemzet kérdésére nem válaszolt, ám az ATV-n, a péntek esti Egyenes Beszédben elmondta véleményét a vizsgálóbizottság ötlete kapcsán. 

Mi köze a Fővárosi Önkormányzatnak egy olyan nyomozáshoz, ami egy olyan cég irodájában volt – ami tudtommal nem is nyomozás, átadtak adatokat –, akivel ugyan mi szerződésben voltunk, de akinek ezer másik szerződése van?

 – hárította el a kérdést a főpolgármester. Szavaiból az derült ki, hogy nem támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. Kiemelte: a javaslatot a kampány részének tekinti.

Csúsztatás

Karácsony az interjúban még azt a csúsztatást is bedobta, amivel Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes élt egy nappal korábban Fiala János műsorában. A két politikus ugyanis azt állítja, hogy a beruházás még olcsóbb is lett. Ez ugyan igaz, csakhogy Karácsonyék jelentősen kevesebb műszaki tartalommal rendelkező tendert írtak ki.

Mi is történt a Lánchíd-beruházásnál?

Ezen a ponton érdemes felidézni a hídrenoválás sok évig tartó folyamatát. A Lánchíd felújításáról szóló tendert eredetileg még Tarlós István előző főpolgármester idejében írták ki, a nyertes akkor az A-Híd Zrt. volt, amely az építményt bruttó 21,8 milliárd forintból újította volna fel. A teljes projekt egyébként bruttó 35 milliárd forint összegű lett volna, ugyanis benne foglaltatott a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút renoválása is. 

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat új tender kiírását szorgalmazta, ami meg is történt és itt szintén az A-Híd Zrt. nyert, amely ezúttal már bruttó 26,7 milliárd forintból végezte el a munkálatokat, a tender pedig kizárólag a hídfelújítást tartalmazta. A drágulás tehát kerekítve 5 milliárd forintos volt.

A baloldal hallgat

A Magyar Nemzet körkérdést küldött a vizsgálóbizottság ötlete kapcsán a baloldali pártoknak, ám eddig egyedüliként az LMP válaszolt. Jelezték: akkor tudnak dönteni a testület felállításáról, amikor megismerik a részleteket. Bár ez a válaszban nem volt benne, de vélhetően ez akkor történhet meg, ha megérkezik hozzájuk Brenner Koloman levele.

A DK, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek és a Momentum nem reagált a lap megkeresésére. Az említett pártok más fórumon sem fejtették ki álláspontjukat, így egyelőre nagy a csend a Jobbik felvetése körül.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában