NATO-csatlakozás

2024.02.19. 15:02

Budapesti látogatásra készül a svéd miniszterelnök

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül, írja az MTI.

MW

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott varsói megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2024. február 19-én

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Marcin Obara

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük” – válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta:

az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére” – fogalmazott. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: „megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben „egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”. Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő „teljes körű támogatására”.

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel „pontosan ugyanaz a véleményük” az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

Kristersson kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálára is. Úgy ítélte meg: ezért a teljes felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli. Közölte: Svédország azt szeretné, hogy Navalnij halálára reagálva az Európai Unió fontolja meg újabb szankciócsomag bevezetését Oroszországgal szemben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában