Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.31. 10:35

Folytatódtak a hadműveletek Gázában

Az izraeli–palesztin háború 172. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli harckocsizók a Gázai övezet határánál, Dél-Izraelben 2024. március 20-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Leo Correa

Az izraeli hadsereg légicsapással végzett a Hezbollah egyik parancsnokával

Izrael célzott légicsapással végzett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia egyik parancsnokával – közölte az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint Iszmail az-Zinről van szó, aki a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok egyik páncéltörő rakétás egységének parancsnoka volt. A közlés szerint Zin autóját érte a támadás.

Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy Zin jelentős tudással rendelkezett a páncéltörő rakétákról és tucatnyi ilyen eszközzel végrehajtott támadásért volt felelős izraeli civilek, települések és biztonsági erők tagjai ellen.

Izrael az ellenségeskedések újbóli fellángolása óta a Radván Brigádok mintegy 25 tagjával végzett, soraikban Visszma Tavil magas rangú tiszttel, akinek kulcsszerepe volt a dél-libanoni műveletek irányításában.

Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a Hezbollah között, párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval. A Hezbollah erői vasárnap is rakétákat lőttek ki izraeli határtelepülések ellen, ami miatt egy izraeli katona megsebesült. A zsidó állam hadserege válaszul Libanon déli részén lévő célpontokra mért csapásokat.

Az izraeli válaszcsapásokban eddig csaknem 270 milicistát öltek meg, de mintegy ötvenen civilek – áldozatulköztük gyermekek is –  estek.

Az Egyesült Államok és más országok is diplomáciai rendezésre törekednek, a Hezbollah azonban hangsúlyozta, hogy addig nem vet véget a támadásoknak, míg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

Az izraeli miniszterelnököt sérvvel megműtik

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt sérvvel megműtik vasárnap este – jelentette be a miniszterelnöki hivatal.

Közlésük szerint egy szombat esti rutinvizsgálat során fedezték fel a köldöksérvet. A politikust a hadikabinet vasárnap esti ülése után teljes altatásban megműtik.

A kormányfői teendőket ideiglenesen Jarív Levin igazságügyi miniszter látja el, aki egyben miniszterelnök-helyettes is.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Marc Israel Sellem / Forrás: MTI/EPA/Jerusalem Post pool

Hárman megsebesültek egy merényletben Izraelben, Gázában folytatódtak a hadműveletek

Három izraeli megsebesült vasárnap reggel egy késeléses merényletben Beér-Sevában, a Negev-sivatag fővárosában – jelentette be az izraeli rendőrség. A támadót agyonlőtték. A Gázai övezeti fegyveres konfliktusban pedig hivatalos palesztin közlések szerint újabb hetvenöt palesztin vesztette életét vasárnapra virradóan.

Az izraeliek elleni támadást Beér-Seva buszpályaudvarán követték el. A 28 éves Nadzsi Abu Freh – aki a jelentős részben beduinok lakta Rahat városban élt – késével könnyebben megsebesítette az izraeli hadsereg egyik tisztjét és két járókelőt. A támadót a helyszínen egy másik katona agyonlőtte – derül ki a rendőrség jelentéséből.

A Gázai övezetben a hétvégén is folytatódtak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni izraeli hadműveletek. Az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint megöltek négy magas rangú Hamász-terroristát az övezet északi részén található Sifa kórház épületegyüttesében, ahol a harcok ottani kiújulása óta, az elmúlt két hétben több száz fegyverest letartóztattak és több mint kétszázat megöltek az izraeli egységek.

Az elmúlt napon ismét több tucat terrorista halt meg az övezetben, és a légierő körülbelül nyolcvan célpontot támadott, köztük épületeket és egyéb terrorista infrastruktúrát

– közölte a hadsereg szóvivője vasárnap.

A Hamász fennhatósága alatt álló gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a vasárnapra virradóan végrehajtott izraeli légicsapásokban legkevesebb hetvenöt palesztin vesztette életét.

Izraelben bejelentették azt is, hogy a gázai éhínség enyhítésére szombaton a ciprus Lárnaka kikötőjéből elindult a második segélyszállítmány csaknem négyszáz tonna élelmiszerrel.

A ciprusi hatóságok Izraellel együttműködve tengeri folyosót hoztak létre, hogy megkönnyítsék az előzetesen átvizsgált rakományok eljuttatását az övezetbe.

Kormányválságot is okozhat az ultraortodoxok sorozása Izraelben

Bajba kerülhet Benjamin Netanjahu, ha fellázadnak ellene a vallásos pártok, amelyek egyben tartják a törékeny kormánykoalíciót. Újabb kormányválság előtt állhat Izrael, ha hétfőig nem sikerül előállni egy tervvel az ultraortodox sorozás kérdésében – számolt be a Politico. 

Az izraeli legfelsőbb bíróság csütörtökön ideiglenes végzést hozott, amely megtiltja a kormánynak, hogy ösztöndíjat adjon azoknak az ultraortodox zsidó férfiaknak, akik nem teljesítettek szolgálatot az Izraeli Védelmi Erőknél – írja a JNS. Azok a jesivákba (vallásos iskolába) járó diákok, akik nem kaptak halasztást vagy felmentést, és 2023. július 1. óta nem jelentkeztek IDF szolgálatra, mostantól nem jogosultak a havi ösztöndíjra.

A döntés következtében még annak a lehetősége is fennáll, hogy szétesik a kormánykoalíció, amennyiben Benjamin Netanjahunak nem sikerül hétfőig előállnia egy tervvel az ultraortodoxok besorozásával kapcsolatban – írja a Politico.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában