A baloldal visszaélései

2024.03.19. 09:44

P. Gábor egy hangfelvételen arról beszélt, hogyan intézett ingyenlakást a DK-s polgármesternek (videó)

A letartóztatott P. Gábor egy 2022-es hangfelvételen arról beszélt, hogyan intézett ingyenlakást Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármesternek – adta hírül a Magyar Nemzet. Ha ilyesmi valóban megtörténhetett Kispesten, abban P. Gábornak fontos szerep juthatott, ugyanis ő vezette a kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodát.

MW

Dobrev Klára, és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Március elején kattant a bilincs P. Gábor és társai csuklóján. A Budai Központi Kerületi Bíróság egyelőre három gyanúsított harminc napra történő letartóztatásáról döntött. Ha másodfokon az ügyészségnek ad igazat a bíróság, akkor a negyedik gyanúsított is rács mögé kerül. A gyanúsítások egy köddé vált cégről, fiktív szerződésekről, kenőpénzekről, korrupcióról szólnak.

P. letartóztatása különösen kellemetlenül érinti a III. és XVIII. kerületi DK-s, valamint a XIX. kerületi MSZP-s vezetést, ugyanis a férfinak számos bűncselekménygyanús tranzakcióról lehet tudomása mindhárom kerületben. P. Gábor korábban Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester kabinetfőnöke, bizalmasa, lényegében a legfontosabb embere volt. Miután 2020-ban távozott a XIX. kerületi Városházáról, a XVIII. kerületi polgármester, Szaniszló Sándor egyik fontos szövetségese lett, a III. kerületben pedig a helyi média kiadói feladatait vette át cégével. A volt kabinetfőnök most az újság körüli trükközések nyomán került a hatóságok látókörébe, ám ennél sokkal nagyobb bizniszek kötődhetnek a nevéhez – írja a Magyar Nemzet.

Ingyenlakás a polgármesternek

Az időnként nagy leleplezésekkel jelentkező maszkos alak, Anonymus 2022 márciusában küldött el egy rendkívül érdekes hangfelvételt több szerkesztőségnek, amelyen P. Gábor lényegében maga meséli el, hogyan lopják szét a közvagyont a XVIII. kerületi önkormányzatnál. A felvételen P. egy számunkra ismeretlen férfinak mondja el a lényeget. 

Szavai szerint az Üllői út 323. szám alatt épülő 86 lakásos társasházból tudtak maguknak megszerezni négy lakást, amelyek közül egy-egy őt és társát illette, valamint egyet-egyet kapott Szaniszló Sándor és a felvételen meg nem nevezett helyettese.

A férfi kitért rá: valamivel arrébb, az Üllői út 357. szám alatt 46 lakásos társasház épül, ám abból már jóval kevesebb jutott. 

Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag

– vázolta fel, majd elmagyarázta, hogyan megy mindez a gyakorlatban.

A konstrukció lényege szerint az önkormányzat elad egy telket egy fejlesztőnek, aki társasházat épít rajta. A fejlesztő annak tudatában kezdheti el az építkezést, hogy a lakások közül néhányat áron alul, vagy ingyen az önkormányzat vezetőinek, illetve P.-nek juttat. Ezért cserébe viszont minden simán megy: az engedélyek, az átminősítések rövid határidővel rendeződnek.

A 86 lakásos projekt esetében P. arról beszélt, egy nyíregyházi ingatlanfejlesztőt, Sziszák Györgyöt avatták be a konstrukcióba. Szavai szerint a befektető „jól fekszik” a nyíregyházi OTP-nél, ahonnan kedvezményes hitelt tudott felvenni ahhoz, hogy P.-nek és társainak még az önerőt se kelljen saját pénzéből beletenni a lakások megszerzésébe. Így történt, hogy P. elmondása szerint az először kedvezményes lakásvásárlás, amely fél áron történt volna, lényegében ingyenlakáshoz juttatta őt, társát, valamint a XVIII. kerület első embereit.

A módszer számos hasonlóságot mutat azokkal a kispesti bűncselekménygyanús esetekkel, amelyekről Lackner Csaba számolt be a 2019-es elhíresült hangfelvételeken.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában