Otthon

2009.06.30. 02:28

Kedvező hír új lakást vevőknek

VN információ - A kormány új lakás vásárlása esetén rendelettel tér el a vevők és a fejlesztők javára a 2009. július elseje utáni áfaemelés általános szabályaitól.

Tersztyánszky Krisztina

Így azok, akik például tavaly tíz vagy húsz százalék foglaló, illetve előleg fizetésével kötöttek szerződést, és mondjuk idén szeptemberben adják át az elkészült lakásukat, azoknak már nem húsz, hanem huszonöt százalék áfát kellene fizetniük a hátralevő vételárrészletre.

Mindezt egy konkrét példán bemutatva: tavaly ősszel 20 millió Ft 4 millió Ft áfa áron szerződött valaki új lakás vásárlására. Szerződéskötéskor kifizetett 4 millió Ft 800 ezer Ft áfa összeget, a lakás vételárának húsz százalékát. Az idén szeptemberi átadáskor a fennmaradó 80 száza- lék utolsó részlet kifizetésé- nél a már 25 százalékra emelkedett áfa miatt 16 millió forint 4 millió Ft áfa összeget kellene fizetnie, ami 800 ezer forinttal emelné meg a lakás árát.

A kormány belátta, hogy ez nem korrekt megoldás. Ezért rendeletet hozott, melyben a földhivatalhoz idén június 30-áig benyújtott lakóingatlan-eladásról szóló szerződések esetében teljes egészében a húszszázalékos áfakulcsot kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!