Otthon

2010.07.20. 13:21

Pénzt a kukába?! A szelektív gyűjtést otthon is meg lehet oldani

Megszokott mozdulat, ahogy az almacsutkát vagy a műanyag zacskót a kukába dobjuk. Pedig ugyanígy megszokhatnánk azt is, hogy ahányféle szemét, azt annyiféle gyűjtőbe szelektáljuk.

Tersztyánszky Krisztina

A nagyobb városokban ma már mindenhol találhatunk szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. Mindezt nagyon egyszerűen otthonunkban is megvalósíthatjuk. Vannak már családok, akik több kukába gyűjtik otthon a papírt, a műanyag flakont, az üveget. De megteszi egy-egy nagyobb zsák, kosár, vagy használaton kívüli szennyestároló is. Olyanra is egyre gyakrabban találni példát, aki a megszárított kenyeret ledarálja morzsának, vagy összegyűjtve olyan családnak adja, akik állatot tartanak.

 

A környezetvédelemről nap mint nap hallunk. Megtelnek a hulladéktárolók, az égetés során mérgező anyag kerül a levegőbe, szennyeződnek vizeink. Egy szombathelyi család azonban a körültekintő hulladékgyűjtés új aspektusára hívta fel a figyelmünket. Arra tudniillik, hogy a szelektív gyűjtésen nem keveset spórolhatunk is. A szemétszállítás ugyanis fizető szolgáltatás. A díjat általában a hulladéktároló mérete és az elszállítás gyakorisága alapján kell fizetni. Namármost ez a család észrevette, hogy ha a nagyobb térfogatú üvegeket, flakonokat, kartonpapírt elviszik az – ingyenesen használható – szelektív gyűjtőbe, lényegesen kevesebb szemét marad otthon a kukában. Kisebb gyűjtőedény vásárlásával, ritkább szemétszállítással havonta akár több ezer forintot is meg tudnak takarítani.

A háztartási hulladék csökkentésének nagyon sokféle módja lehet, lakóhelytől, életformától függően. Kertes házban lakóknál kézenfekvő a komposztáló létesítése, ahol a konyhai zöld hulladék mellett a kerti nyesedék is új funkciót nyer. Azoknak, akik otthon is adminisztratív munkát végeznek, érdemes figyelniük arra, hogy a lehető legkevesebbet nyomtassanak, s ha mód van rá, használják fel a már feleslegessé vált dokumentumok másik oldalát is. Akik nagy háztartást vezetnek, vegyenek palackos vagy kimért tejet, visszaváltható üvegű italokat. Mélyhűtéshez felhasználhatjuk a megüresedett margarinos, jégkrémes tégelyeket, így azokat sem kell eldobni és zacskóval is spórolunk. Ha bevásárolni megyünk, mindig vigyünk magunkkal textilszatyrot vagy kosarat, hogy ne kelljen új és új műanyag tasakokkal hazatérnünk.

Az iparilag fejlettebb országok természetvédői kampányaik során még ennél is messzebb mennek. Óvják az elkényelmesedett fogyasztói társadalmat az egyszer használatos borotva, a műanyagpohár sőt még az eldobható nadrágpelenka és a papírzsebkendő használatától is. Arra biztatnak, hogy a megmaradt tapétát, színes papírt, hulladék textíliát adjuk oda iskoláknak, szakköröknek, ahol azokból valami hasznosat fognak készíteni. Még arra is felhívják a figyelmet, hogy ne vásároljunk szeretteinknek olyan csecsebecséket, amik rövidesen a kukában fognak kikötni – inkább szerezzünk nekik örömet ajándékutalvánnyal, vagy valamilyen rendezvényre szóló jeggyel, bérlettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!