Otthon

2012.07.03. 06:48

Így hűtsük lakásunkat!

Beköszöntött a nagy nyári forróság, a hőmérők higanyszála az egekbe szökik.

Vas Népe

■ Odakint szenvedni lehet a hőségtől, így hát mindenki arra törekszik, legalább otthona biztosítson némi felüdülést.

■ Gazdaságos, és az egészségre ártalmatlan megoldás, ha nagy méretű, nehéz, sötét színű függönyöket vásárolunk. Ezek ugyanis árnyékolnak, nem engedik be a meleget, és nem utolsósorban télen is szigetelik a nyílászárókat.

■ Alkalmazhatunk továbbá redőnyt, vagy más árnyékolókat, pl. rolettát, ez azonban jobban átengedi a fényt és a meleget.

■ Szereltethetünk ponyvatetőt, vagy napellenzőt a lakás azon oldalára, mely leginkább ki van téve a napsugárzásnak.

■ Környezetbarát és egészséges megoldás, ha a ház déli oldalán magasra növő lombos vagy örökzöld fákat ültetünk el, hiszen ezek lombjukkal nyáron árnyékolnak, télen pedig koronájukat lehullajt.

■ Nem tanácsos hőségben az ablakokat nappal kinyitni, hiszen így friss levegőt nem engedünk a lakásba, forrót viszont igen. Érdemes az esti, éjszakai órákban szellőztetni, kora reggel pedig becsukni a nyílászárókat.

■ A szubjektív hőérzet csökkentése szintén megoldás lehet. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, használjunk ventilátort (a hatás fokozása érdekében helyezzünk a készülék elé egy tál jeget), vagy próbáljunk kereszthuzatot csinálni. Ezen alternatívák nem csökkentik a lakás hőmérsékletét, ám a levegő mozgása enyhülést nyújt.

■ Azoknak, akiket zavar a ventilátor zúgása, egy amerikai cég kifejlesztett egy zajmentes készüléket. Ez azonban nem olcsó.

■ Csuklónk megnedvesítésével szintén csökkenthetjük hőérzetünket, ám túlzásba sem szabad vinni, mert ízületi gyulladást okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!