Otthon

2012.11.06. 10:01

Mivel készüljünk a fűtési szezon elején?

Szombathely - Lehűlt a levegő, most már azok is befűtenek, akik eddig halogatták. A fűtési szezon megkezdése előtt azonban érdemes figyelembe venni a kéményseprő szakember tanácsát.

Tersztyánszky Krisztina

Megyénkben a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást (Szombathely város északi részének kivételével) a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. látja el. Ennek műszaki igazgatójától, Tóth Lajostól érdeklődtünk, hogyan készülnek ők a fűtési szezonra, és mit tehetünk mi, egyszerű állampolgárok biztonságunk érdekében.

- A szolgáltat alapvetően kétféle munkát végez. Kötelező jelleggel  elvégzi a szükséges ellenőrzéseket és tisztításokat. Másrészt végzünk munkákat külön, lakossági megrendelésre is. Például részt veszünk tervegyeztetéseken, műszaki átvételeken.

- A kötelező "sormunkavégzés" során találkozunk a lakossággal, intézményekkel, melynek kapcsán a gázüzemű égéstermék-elvezetőket egyszer, míg a szilárdtüzelésű kéményeket évente két alkalommal ellenőrizzük.

A kéményseprő - tudtuk meg - az ellenőrzés során vizsgálja a kéményjárat átjárhatóságát, huzatát, valamint a kémény műszaki állapotát, szükség szerint sepri, tisztítja a kéményt. Felhívja a tulajdonos figyelmét az esetleges műszaki hibákra, hiányosságokra, egyúttal tanácsot ad azok kiküszöbölésére.

- A fűtési szezon előtt ajánlott a tüzelő-berendezések és égéstermék-elvezetők ellenőrzése, gázüzemű készülékek esetében gázszerelő szakember, szilárd tüzelésű berendezések esetében a gyártó, forgalmazó cég képviselője vagy a kéményseprő szakmunkás segítségével. A fűtést megfelelő műszaki állapotú tüzelő-berendezéssel és égéstermék-elvezetőkkel biztonságos üzemeltetni. Fontos, hogy a kéményünk a tüzelő-berendezéssel szinkronban legyen. Ez azt jelenti, hogy a tüzelőberendezés csak a paramétereinek (teljesítmény, huzatigény) megfelelő kéménybe köthető. Új tüzelőberendezés vásárlásakor, vagy épített kályhák esetében fontos a kémény alkalmasságának vizsgálata, az utólagos átépítés, bontás során ugyanis a garancia elveszítheti érvényességét.

Mindkét tüzelési módnál - gravitációs készülékek esetében - meg kell győződni az égési levegő utánpótlásáról,  annak biztosításáról.  Ez különösen fontos azokban az esetekben, amikor az épület régi nyílászáróit új,  fokozott légzárásúra cserélték ki, és nem biztosították a megfelelő szellőzést, légellátást. A turbós gázkészülékek esetében erre nincs szükség, mivel nem a lakás helyiségeinek levegőjét használja. Fontos megemlíteni, hogy a tüzelés során mérgező gázok keletkeznek, melyeket biztonságosan kell elvezetni, úgy, hogy balesetet, mérgezést ne okozzanak. A gravitációs fűtés esetében ajánlatos szén-monoxidjelzőt felszerelni, a tüzelőberendezés közelében, 1,50-2,00 méter  magasságban, hiszen  a szén-monoxid fajsúlya a levegőével megközelítőleg azonos.

- A szolgáltatás során társaságunk arra törekszik, hogy e közszolgáltatás kötelező jellege minél kisebb hangsúlyt kapjon. Ne azért engedjék a lakók a kéményseprőt, mert az kötelező, sokkal inkább azért, mert az általuk végzett munka csökkenti a tűzveszély, balesetveszély kockázatát, növeli a vagyon- és életbiztonságot.

 

A fűtés veszélyes üzem. Sajnos nem telik el év balesetek nélkül. Ezért jobb, ha megelőzzük a bajt. Szilárd tüzelésű kályhák esetében leggyakrabban a kipattanó szikra, vagy a nem megfelelően megépített kémény begyulladása, gázkészülékeknél a levegő-utánpótlás hiányosságai vezetnek targédiához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!