Otthon

2013.09.09. 18:11

A kézimunkázó hölgyek egyenkötényt varrtak a „fiúknak”

Táplánszentkereszt – A szeptemberi falunap alkalmából a helyi patchworkos hölgyklub tagjai megint kiállították az elmúlt egy év termését. Természetesen megint újdonságokat is hoztak.

Tersztyánszky Krisztina

A magukat önironikusan Sárkányklubnak nevező lányok-asszonyok szerint foltvarrással mindent el lehet készíteni. Az idei kollekciójukban ennek megint számos bizonyítékát adták.

A legszembetűnőbb újdonság talán a kifinomult, apró keresztszemes hímzés megjelenése az alkotásokon. Így például a kiállítás központi képén, melynek témája nem más, mint a nő.

– Ilyenek vagyunk mi nők: aggódók, töprengők, gondolkodók, ám ugyanakkor gyönyörűek, csinosak és szexisek. Úgy, ahogy a társadalom ezt elvárja tőlünk – magyarázza Cserkuti Veronika, a klub vezetője. A kompozícióban kilenc, légies pózban nyújtózó, vetkőző, ábrándozó nőalak, akiket egységes színvilágú foltkockák fűznek közös kompozícióvá. A finom hímzéseket meglévő művészi grafikák alapján más-más hölgy hímezte ki meleg színekkel.

Cserkuti Veronika, Bertók Ferencné, Balázs Sándorné – háttérben a nő témájú közös kompozícióval. Fotó: Varga Krisztina

S ha már nő, mindjárt ott van mellette a dolog prózaibb oldala is, a táskák világa. A sminkszereit, egyetemi jegyzeteit, babakellékeket s miegyebet cipelő örök nő örök problémája. Nagy, zsebes,öblös táskák minden korosztálynak. Szolid kockástól a bohém virágosig: rengeteg variáció ugyanarra a témára, amúgy foltvarrásos módra.

Ahogy mindig, úgy az idén is ámulatra késztettek a rengeteg munkával készült nagy faliképek, ágytakarók. Csipcsup rongydarabok reinkarnációi, felmagasztosulásai. Akadt azonban olyan gyönyörű virágmintás kelme is, amit a foltvarróknak nem volt szívük miszlikbe vágni. Inkább arra törekedtek, hogy hímzéssel, a fő vonalak letűzésével a meglévő mintákat erősítsék. Nagyon szép falikép lett belőle! Mint ahogy nem mindennapi kompozíció vált abból a japán mintás ágytakaróból is, amit egy pár évvel korábbi pályázatra az egyik falubeli férfi tervezett magának. Nem nyugodott bele, hogy nem ő nyerte el a megvalósítás lehetőségét. Kiverekedte, hogy készüljön el a hatalmas szamuráj sisakot ábrázoló lakástextil. Mi több, maga is segített a kacifántos motívum kivágásában, összeillesztésében.

A sok színes apróság között megjelent a mostanság divatos bagoly motívum, láthattunk zsineggel díszített vázákat, borkötényt, kitömött rongybabákat, állatokat. Ugyancsak új színfoltként bejött a horgolás, a csipketerítőtől a karácsonyfadíszig.

Az idén is elkészült egy szép kék-fehér babatakaró annak a kisgyereknek, akinek az ez évi polgárrá avatáson kedvez a szerencse. A hímzéshez kedvcsinálónak kiállítottak a hölgyek egy félkész munkát is: Így készül a nagymama virágos kertje címmel. Az odagombostűzött tarka virágkezdeményekből bárki elleshette, hogyan kell megtenni az első lépéseket a maradék kartondarabok hasznosítására. Az idén is részt lehetett venni – jutalomért – a képek címadásában. Ami viszont eddig nem volt még: a Sárkányklub feliratú egyenpóló, a férfiaknak pedig kötény.

– Szívesen adjuk a nevünket a férjeknek, jól esik, ha a nevünk alatt főznek a falunapon, ráadásul nekünk – mondja Veronika.

A gyerekekkel kezdődött az egész

A foltvarróklub ötlete jó pár évvel ezelőtt az óvodában született meg. Szinte mindenki úgy kezdi, hogy valami szép ruhát, játékot, szobadíszt készít a gyermeknek. Aztán, ahogy az első holmik jól sikerülnek, megjön a bátorság. A gyerekekkel együtt nőnek a készülő munkadarabok: táskák, képek, ágytakarók – immár felnőtteknek is.

További Otthon-hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!