Otthon

2013.12.02. 16:05

A négylábúak kabátkája - Hasznos vagy divathóbort?

Hasznos vagy pedig csak egy divathóbort a kutyaruha? Erről kérdeztük dr. Kiss Anna szombathelyi állatorvost.

Farkas Eszter

Kell is, meg nem is, divat is, meg nem is. Mostanában sokszor válik vita tárgyává a kutyaruha kérdése. A kis kabátos kedvencek pedig ellepték Szombathely utcáit a tél beköszöntével.

– A manapság elterjedt kutyafajták, mint a bichonok, westik és yorkshire terrierek apró termetűek, fűtött lakásban tartják őket, így nem tudnak olyan vastag bundát növeszteni, mint azok a kutyusok, amelyeket kint tartanak gazdáik. A vastag fedőszőrrel és sűrű aljszőrzettel rendelkező kutyák hidegben nem fáznak, a lakásban tartott ebek azonban nem ilyenek. Ezeknél a fajtáknál praktikus beszerezni a kutyaruhát – mondja dr. Kiss Anna szombathelyi állatorvos, aki aprócska szobakutyáit maga is beöltözteti a hideg, téli napokon.

– Természetesen ruha és ruha között is vannak különbségek. A pulcsi szerű anyagból készült ruhákat, akkor érdemes a kedvencekre adni, amikor hideg van azonban, ha havas, esős és lucskos az idő válasszunk vízlepergetős kabátot! Természetesen ezek a lakásban tartott kutyusok is igénylik a sok mozgást. Ahogy a gyerekekkel, úgy velük is mozogni kell, mert nehezebben fáznak meg. Ha erre nem tudunk megfelelő időt szánni, akkor viszont, mindenképpen érdemes felöltöztetni kedvencünket – magyarázza az állatorvos.

– Ha követni akarjuk az aktuális kutyadivatot, nem lesz könnyű dolgunk, mivel hatalmas kínálatból válogathatunk. A gyártásba ráadásul már a kínaiak is bekapcsolódtak, úgyhogy rengeteg féle ruha létezik a piacon, az egyszerűbbektől a kosztümfélékig. Ilyenkor például nagyon népszerű a télapós vagy rénszarvasos ruha is – teszi hozzá dr. Kiss Anna.

Kabát és kabát között is van különbség. Lucskos időben érdemes a melegebb és vízlepergető szövetből készült kabátot ráadni kedvencünkre. Bubi egy bichon havanese, lakásban tartott kutya, ezért gazdája a hideg időben fel szokta öltöztetni. (Fotó: Horváth Csaba)

Karácsony előtt azonban a gazdik más szempontból is több figyelmet fordítanak kedvenceikre.

– Ebben az időszakban sokan viszik kozmetikába kutyájukat, hiszen karácsonyra szeretik szépnek látni kedvenceiket a gazdik. De itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem csak ilyenkor kell ápolni a kutyák szőrzetét. Fontos, hogy azoknál az állatoknál, amelyek ilyen jellegzetes fajták, rendszeresen fésüljük a szőrüket, hiszen ők is jobban érzik magukat. Ami a fürdetést illeti, ilyenkor jobb őket este megfürdetni, hiszen ők is könnyen megfázhatnak. Ráadásul kevesen tudják, hogy gyakran ki-alakulnak keresztfertőzések is, értem ezt úgy, hogy egy-egy megfázásos betegséget könnyen elkaphatnak tőlünk emberektől is – teszi hozzá az állatorvos.

Ami a megfázás tüneteit érinti, nagyon eltérőek lehetnek a kutyusoknál.

– A kis kedvenceknél is előfordulhat köhögés, magas láz, kötőhártya-gyulladás és az orruk is folyhat. Ha a kutyus csúnyán megfázik az is előfordulhat, hogy megduzzadnak a mandulái, és ilyenkor nehezen nyelnek, az ételbe bele-bele szagolnak, ám hiába éhesek, nem nagyon esznek. Ilyen esetekben sokszor kitapintható a duzzanat is az áll alatt – emeli ki dr. Kiss Anna.

 

Szükség van a csizmára és a cipőre?

A havas, téli sétákon, a sóval felszórt utakon is óvni kell kedvenceink lábát, hogy ne alakuljanak ki sántítást okozó sérülések, gyulladások. Sokan azonban ezt úgy oldják meg, hogy cipőt vásárolnak kutyájuknak. Léteznek azonban már mancskrémek, amelyek védőréteget képeznek és védik a kutya lábát a jégen, latyakos utakon – hívta fel a figyelmet Kiss Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!