Otthon

2013.12.16. 17:25

Biztonságos ünnepi fények

A színes fényfüzérek ma már nélkülözhetetlen részei az ünnepnek. Mivel a vezetékükben áram folyik, néhány szabályt be kell tartanunk, ha nem akarjuk, hogy baleset rontsa el az ünnepi hangulatot.

Tersztyánszky Krisztina

Kiss János villamosmérnököt, biztonságtechnikai szakértőt kértük meg, hogy mondja el a legfontosabb tudnivalókat. Elöljáróban érdekes dolgot tudtunk meg tőle: az áramütés veszélyessége nem csak az áramerősségtől függ, hanem nagyon nagy mértékben a balesetet elszenvedő személy adottságaitól is. Fogékonyabbá tehetnek az áramütésre egyes betegségek, gyógyszerek, és az alkohol is. Súlyosabb következményekkel kell számolnia annak, akit felkészületlenül, váratlanul ér a baleset, és jobban érzékenyek az áramütésre a gyerekek is. Ezért különösen nagy gondot kell fordítani a karácsonyi dekorációval kapcsolatos veszélyek elhárítására.

A szakértő leszögezi, hogy a karácsonyi égőfüzér ugyanolyan elektromos készülék, mint a vasaló vagy a televízió. Márpedig minden egyes berendezéssel, még a legnagyobb gonddal gyártottal is előfordulhat, hogy meghibásodik. A statisztika azt mutatja, hogy a karácsonyfa tüzek csak elenyésző részét adják az elektromos hiba miatt keletkezett tüzeknek, talán csak azért övezi őket nagyobb érdeklődés, mert épp a család legmeghittebb napjait rontják el. Lássuk, mit tehetünk magunk és családunk biztonságának növelésére!

Az első és legfontosabb szabály, hogy elektromos fényfüzért csak megbízható üzletben vásároljunk, ne utcai árustól. A boltban vásárolt termék nagyobb eséllyel bevizsgált, nyomon követhető, a beszerzés helyére vissza lehet menni reklamálni. A második szabály, hogy olvassuk el figyelmesen az üzemeltetés szabályait, és ennek megfelelően járjunk el.

A legtöbb bajt a kültéri dekorációk okozzák. Szabad térben csak erre a célra gyártott égősort használjunk, és csak áramvédő kapcsolóval szerelt aljzatba csatlakoztassuk! A beltérbe szánt vezetékek a fagy, a hó hatására megnyúlhatnak, tönkremehetnek. Az áramütés veszélyét hordozza a lakásból kivitt, hosszabbítóval csatlakoztatott vezeték is. A kertben a nedves környezet miatt még nagyobb az áramütés veszélye. Például ha egy földön álló személy hozzáér a feldíszített fa nedves ágához, könnyen balesetet szenvedhet. A fagy és a napsugárzás hatására több év alatt még az eredetileg kültérbe szánt vezetékek szigetelése is elöregedhet, 5-6 évente ajánlott szakemberrel bevizsgáltatni az ilyen eszközöket.

Az ablakra, karácsonyfára szerelt dekorációkat éjszakára, vagy ha eltávozunk otthonról, kapcsoljuk ki. Ha egy izzó kicsavarásával áramtalanítjuk a füzért, vigyázzunk, mert a félig kicsavart izzó szikrázhat, tönkreteheti a szigetelést, vagy akár gyulladást is okozhat. Az izzósort házilag ne javítsuk, barkácsoljuk. A fixen bekötött izzós hálózatokat a rendszer megbontása nélkül nem lehet javítani, sajnos ezekről, ha meghibásodtak, le kell mondanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!