Otthon

2014.07.21. 14:55

Hímzés a ládikón - Különdíj járt most az antik francia motívumokért

Szombathely - Országos keresztszemes kiállításon jártak a szombathelyi Közös Bökködők Köre (KBK) tagjai. A versenyen egy közös falvédővel indultak, hárman közülük pedig egyéni kézimunkákkal is beneveztek. Sándorné Vasmán Judit egyik alkotásával a zsűri különdíját érdemelte ki.

Tersztyánszky Krisztina

Az Országos Keresztszemes Kiállítást és Versenyt július 12. és 20. között az egyik fővárosi bevásárlóközpont, illetve az ott működő kézimunka birodalom hirdette meg, immár nem első alkalommal. A programhoz az idén gobelin bemutató és Szamosközi Antal festőművész kiállítása is kapcsolódott. A szombathelyi lányok-asszonyok eddig csak érdeklődőként jártak a megmérettetésen. Tudni kell, hogy a kézimunka szakkör négy éve alakult meg a tű és a cérna mestereiből. Tizennégyen más-más műfajokat részesítenek előnyben: van, aki köt, van, aki horgol, más keresztszemest hímez, gobelint varr, gyöngyöt fűz, többen a foltvarrásos technika rajongói. Minden hónapban egyszer egybegyűlnek, együtt dolgoznak, beszélgetnek, cserélgetik a mintákat.

A KBK tagjai a kiállításon: Kelemenné Kati, Cserkuti Veronika, Kapáné Lugosi Éva, Erdősi Katalin, Nyírő Adrienn, Serfőző Mónika, Sándorné Vasmán Judit, Miklós Annamária, Gál Katalin, Varanka Krisztina, Németh Erika, Szabó-Papp Krisztina. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A versenykiírás így szólt: lehet bármi, csak keresztszemes legyen. Sándorné Vasmán Judit beszámolója szerint a legtöbben mégis faliképet hoztak, bár akadt olyan is, aki táskát, díszpárnát, konyhai textileket, öröknaptárat, faliórát díszített keresztszemes motívumokkal, sőt egy pályázó napszemüveg lencséjét dekorálta ki bravúrosan néhány öltéssel. A szombathelyi pályázók is többnyire francia, olasz, illetve amerikai tervezők által megálmodott faliképekkel és álomszép, színátmenetes mintakendőkkel indultak, illetve vittek magukkal Budapestre egy közös falvédőt is. Más és más hímezte ki a tucatnyi bárányos képecskét: emberi jó tulajdonságok szimbólumait, melyeket aztán a patchworkos tagtársak állítottak össze nagyméretű kockás lakástextillé.

Judit a Merciere Vintage nevet viselő, rusztikus motívumokkal díszített varródobozával érdemelte ki a különdíjat. Elmesélte, hogyan készült a doboz:

– A nyers fadobozt lekezeltem, lefestettem fehér akril festékkel. Veronique Enginger francia tervezőnő mintája alapján gyárilag márványos, sűrű szövésű alapanyagra hímeztem ki a régi varróeszközöket: cérnaorsót, szabásmintát, varrógépet, s azok nevét. A kész hímzést kartonra kasíroztam és a doboz tetejére ragasztottam. Végül a ládika tetejét körben kézzel festett csipkével díszítettem.

A keresztszemes hímzéssel díszített varródoboz. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Judit elárulta azt is, hogy nála minden hímzésnek – amellett, hogy szép – funkciója is van. Így a díszes ládikát sem a versenyre készítette, hanem már korábban, s eddig ebben tartotta a csipkéket és a farkasfogakat. Anélkül, hogy zsúfolt lenne, otthona is árulkodik a hobbijáról: néhány finom keresztszemes falikép, aprócska tűpárnák, s különféle, hímzéssel díszített dobozok és ládikák garmadája. Bennük fonalak, szövetek, hímző kellékek tömkelege. Sok különleges alapanyagot megvásárol előre, mondván, egyszer majd eljön az ideje. A legnagyobb doboz mind között a versenyen kapott igen hasznos különdíj: 225 darab más-más színű, márkás hímzőfonalat tartalmaz. A Judit keze alól kikerülő személyre szóló borkötények, kapucnis törölközők, előkék pedig a rokonoknál, barátoknál, s azok gyermekeinél találnak gazdára.

Sándorné Vasmán Judit a különdíjjal. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Igaz, most már beszerzett néhány bájos születési értesítőt is, amelyeket kisfiú és kislány nevekkel rövidesen saját részre kezd hímezni: ugyanis decemberre várja iker babáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!