Otthon

2014.12.22. 16:24

A puncs is felmelegíthet minket a téli hónapokban

A forralt bor mellett a téli hónapok kevésbé ismert, ám remekül melengető itala a puncs.

Tersztyánszky Krisztina

A puncs perzsa eredetű szó, ötöt jelent, ami a hozzávalók számára utal: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz.

A puncsos pohár vastag üvegből készül.

A gyarmatosítás időszaka után a britek terjesztették el Európában. Több száz változatban létezik, ezek közül a legtöbbet melegen fogyasztják. Ma elterjedt receptjeinek nélkülözhetetlen hozzávalója a rum és a gyümölcslé. A hozzávalókat összeforraljuk, de a rumot (tömény szeszt) általában már nem. Puncsostálban tálaljuk, gyümölcskarikákkal, vaníliarúddal díszítve. Bögréből vagy hagyományos módon puncsospohárból fogyasztjuk. Aki nem tart otthon sokféle fűszert, vagy bizonytalan a dolgában, használhat az elkészítéshez puncs fűszerkeveréket. A puncsra sajátos jellegzetessége, hogy bármennyire tradicionális maga az ital, szinte minden család máshogyan készíti. Tágabb értelemben a forralt bor is tekinthető egyfajta puncsnak, hiszen hasonló hozzávalókat tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!