Otthon

2014.12.15. 13:55

Fenyőfa vásárlás: Mire kell figyelni?

Szombathely - Karácsony előtt két héttel megkezdődik a fenyőfa árusítás. Mire kell odafigyelni a választáskor, mikor érdemes megvenni a fenyőt és hogyan kell tárolni a feldíszítésig?

Tersztyánszky Krisztina

A kérdésekre Császár Flóriántól kértünk választ, aki az advent időszakában egész fenyőerdőt varázsol maga köré az árusító helyen. Egy speciális vasszerkezetet készített, amelynek szállítását, hegesztését minden évben már november végén elkezdi. Így a behálózva érkező fenyőket egyenként tartóba lehet állítani, szépen kirúgják magukat az ágak, a vevő könnyebben választja ki a neki megfelelő formát.

Császár Flórián (elöl) és Németh János egy jókora fenyőfával. Minden példányt kétszer hálóznak: amikor jön és amikor elviszik. Fotó: Varga Krisztina

– Mindegyik fajta fenyőből van szűkebb és kövérebb termetű, ugyanúgy, mint az emberek között – magyarázza nagy szeretettel a vállalkozó, aki lelkemre köti, írjam le, hogy már az óvodában is fenyő volt a jele. – A hagyományos lucot az illata miatt szeretik az emberek, ez a legolcsóbb fajta, az idősebbek közül sokan ragaszkodnak hozzá. Akár egymétereset is találni a kínálatban. Nála kicsit drágább az ezüstfenyő, létezik hamvasszürke és zöld változatban is. Ennek is jó illata van, viszont kisgyermekes családoknak nem ajánlom, mert nagyon szúrós a tűlevele. Ezek a fajták idővel lehullatják a leveleiket. Ezért a legtöbben a nordmann fenyőt választják, ennél a fajtánál nem kell a tűlevelek potyogásával számolni. Viszont nem is olyan illatos, mint hagyományos társai. Ez a legdrágább, ami nem is csoda, hiszen 8-10 év kell hozzá, amíg egy fa egy méteresre megnő.

Császár Flórián hozzáteszi: ezek a nordmann fenyők ezerháromszáz kilométert utaztak, egyenesen Dániából. Augusztusban járt kint, akkor jelölte meg a választott példányokat. Ekkora tételben ugyanis Szombathely környékén nem találni ebből a fajtából. A hagyományos fenyők egy Zala megyei termelőtől, Beleznáról származnak.

Megtudtuk, arra is van lehetőség, hogy a fák törzsét a helyszínen lefaragtassuk. Van erre egy ügyes gép, ami pár másodperc alatt megbirkózik azzal a feladattal, ami otthon komoly kihívás elé állítaná a családfőt. Sokan a tartót is hozzák magukkal, így már méretre alakított fával mehetnek haza. Mindenképpen behálózva érdemes a fát szállítani, ez megvédi az ágakat, akár a két ülés között, akár hátul, akár a tetőcsomagtartóra pókozva szállítjuk. Otthon karácsonyig hűvös helyen tároljuk: garázsban, vagy akár a kertben, de semmiképpen sem a radiátor közelében.

Császár Flóriánnál gyökeres fenyőt is lehet kapni – ezt kevesebben keresik, földlabdás fácskákat nagyobb választékban kertészetekben találhatunk. Arra azonban ő is figyelmeztet: az élő fát hűvösebb helyiségben érdemes feldíszíteni és kiültetés előtt is szoktatni kell a külső hőmérséklethez.

A karácsonyi fenyőillatot asztali díszekkel is fokozhatjuk, különösen akkor, ha olyan fát választottunk, aminek nincs intenzív illata. Idősek, egyedülállók szívesen folyamodnak ahhoz a megoldáshoz, hogy néhány zöld ágat visznek haza, és ezzel teremtik meg a karácsonyi hangulatot otthonukban.

MOST INDUL AZ IGAZI DÖMPING

karácsonyfákért december 15. körül indul a nagy roham minden évben. A tapasztalatok szerint a 2,5-3 méteres, sudár fenyőket keresik a legjobban. Sokan, különösen, akiknél kisgyermek van otthon, kiválasztják és megvásárolják már most a fenyőt, de csak szenteste szállítják haza. A vásárlást nemigen hagyja senki az utolsó napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!