2013.03.12. 08:15
Házi palántanevelés
Ha majd nyáron szép zöldségeket és virágokat szeretnénk, legfőbb ideje elkezdeni a palántanevelést.
Lehetőleg friss vetőmagot használjunk. A legtöbb mag 3-5 évig csírázóképes, ennél tovább már nem érdemes próbálkozni.
A vetéshez tőzeg és homok fele-fele arányú keverékét használjuk.
Ügyeljünk rá, hogy a csíráztatáshoz használt edény és talaj is fertőzésmentes legyen, különben a fiatal növénykék megbetegedhetnek.
Olvassuk el figyelmesen a mag tasakján levő utasításokat, ugyanis vannak fényben és sötétben csírázó magvak.
A fényben csírázó vetőmagokat csak a föld tetejére kell szórni, nem szabad földdel letakarni.
A csírázó mag talaját mindig tartsuk nedvesen.
A csírázás időszakában kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változásokat a növényke közelében.
A szikleveles korban a magoncok általában néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, mint később. Ezt érdemes betartani, hogy erőteljes, zömök növényeket kapjunk.
A csíranövényeket két szikleveles, vagy legkésőbb két lombleveles korukban ki kell pikírozni, azaz tápkockába, cserépbe átültetni.
Ebben a korban az öntözés mellett már a tápoldatozást is megkezdhetjük.