HIRDETÉS

2018.08.30. 06:00

Medencetisztítási javaslatok az új szezon kezdetére

Tél végéhez közeledve egyre aktuálisabbá válik a medencetisztítás kérdése, hiszen néhány hónap múlva ismért használatba vehetők az medencék. Sokan téliesítik a medencéjüket a víz leeresztésével, de vannak, akik olyan medencével rendelkeznek, melyet a víz megtartásával is téliesíteni lehet.

Illusztráció: Pixabay.com

Az egész télen a medencében álló víz az új szezonra már kevésbé megfelelő. Ennek ellenére sokan csak kihalásszák belőle az esetleges nagyobb szennyeződéseket és vegyszeres tisztítással, valamint a víz átszűrésével ugyanazt a vizet használják, amit az előző szezonban. Ez nem hatékony, sőt, nem is higiénikus megoldás.

Az új szezon előtt érdemes leengedni a vizet és friss, még tiszta vízzel kezdeni. A régi vízben már olyannyira elszaporodhattak a nemkívánatos dolgok, hogy nagymennyiségű vegyszer hozzáadásával irthatóak csak ki. Ez a vegyszermennyiség már nem feltétlenül tesz jót a bőrnek, valamint költségesebb, ahogy a vízforgató használata is. A víz leengedése után a medence falait és aljzatát érdemes alaposan megtisztítani, ahogy a lefolyóját is megvizsgálni.

 

Illusztráció: Pixabay.com

 

A lefolyó vizsgálata és tisztítása ilyenkor a legkönnyebb, hiszen egyrészt a leengedett víz átfolyva rajta jól átmosta és talán nincs is szükség plusz beavatkozásra, de ha mégis, akkor most van itt az alkalom, hiszen nem akadályoz a víz.

A medence falának tisztítására a medence burkolatához passzoló eszközöket és vegyszereket használjuk. Könnyű megsérteni, tönkre tenni a burkolatok egy részét, ha túl erős anyaggal vagy túl durva eszközzel érünk hozzájuk. Ez sajnos folyamatos állagromláshoz és végül komoly felújításhoz vezet. A vízfúvós tisztítók kitűnőek erre a célra, medencetisztítással foglalkozó szakembereket is megkérhetünk, ők biztosan megfelelően járnak majd el.

A vízcsere más szempontból is sokkal előnyösebb. A tiszta, friss vizet sokkal könnyebb felmelegíteni, mint a szennyeződésekkel és az azok ellen használt nagymennyiségű vegyszerrel „dúsított”, állott vizet. Több órányi medencefűtés használatot spórolhatunk meg.

A medencefedés több szempontból is sokat tesz a víz tisztaságáért, kiváltképp a téli időszakban, mikor rengeteg koszt hordhat medencénkbe a szélmozgás és sokkal kevesebbet törődünk vele, mint mikor rendszeresen használjuk. A szerves szennyeződések élelmet, táptalajt biztosítanak a mikrobáknak, így a nem fizikai koszolódás is erőteljesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában