HIRDETÉS

2018.09.13. 13:28

Hogyan válasszunk tükröt otthonunkba?

Elsőre azt is gondolhatnánk, hogy a tükör kiválasztásával kapcsolatban csak annyira kell figyelnünk, hogy tetszik-e vagy sem. Bár a lényeg tényleg ez, mégis van néhány jótanács, amit érdemes megfogadnunk.

A lakberendezés során a tükör kiválasztásában és elhelyezésében is az első lépés a saját szokásaink átgondolása. Az otthonunk mi magunk vagyunk, érezzük jól magunkat benne. Egészen alapvető kérdések is felmerülnek a tükör kapcsán. Szeretjük-e magunkat látni a tükörben? Hol és mikor szoktunk tükörbe nézni? Csak rápillantunk a tükörképünkre indulás előtt vagy hosszasan álldogálunk előtte, amíg magabiztosan ki nem lépünk az ajtón?

Ezek azért is fontos kérdések, mert választ adnak arra, hogy mennyi tükröt szeretnénk az otthonunkba. Elég a funkcionális szempontokat figyelembe venni, vagy legszívesebben csak a fürdőszobába tennénk egy kis tükröt? Esetleg a másik véglet vagyunk, mert leginkább tükörországot varázsolnánk otthonunkból, hatalmas aranykeretes tükrökkel.

Hova tegyünk?

Általában a fürdőszobába, az előszobába, a gardróbba, a nappaliba és a hálószobába szoktunk tükröt rakni. Persze a dolog nem ennyire egyszerű, mert adott helyiségben más és más lehet a funkciója.

A fürdőszobában amellett, hogy megnézzük benne magunkat, használjuk a reggeli készülődés közben sminkelés, borotválkozás, fogmosás, hajszárítás és frizura készítés közben. Ha kétszemélyes a mosdónk, akkor dupla vagy egy hosszabb tükörre lesz szükségünk, hogy esztétikus és szimmetrikus legyen a fürdő. Figyeljünk a megfelelő megvilágításra is, használjunk inkább a tükör két oldalára rakott fényforrásokat, így elkerülhetjük a beárnyékolást.

 

Az előszobába és/vagy a gardróbba praktikus teljes alakos, nagyobb méretű tükröt tenni, emellett ezek általában sötétebb helyiségek, ezért a fény szempontjából is jól jön a nagyobb méret. A szűk folyosók falára pedig egy horizontális tükör a jó választás.

Egész alakos tükör jól jöhet a hálószobába is, bár a Feng Shui filózófia szerint tilos, ám vegyük figyelembe azt is, ha valakinek nincs külön gardróbja, az általában a hálószobában öltözködik, ezért is jó, ha mégis van itt egy. A plafonra ne tegyük, de dekorációként az ágytámla felett működhet, egyébként meg az ágy oldalánál vagy az ablak mellett jó helye lehet.

A nappaliba rakott tükör adja a legnagyobb játékteret. Itt aztán szintén lehet optikailag növelni a teret. Ajánlatos az ablakkal szembe tenni, így a fény erejét felerősítjük, és a természetet is behozzuk otthonunkba, főleg, ha egy gyönyörűen zöldellő fa tükröződik benne. Emellett a kanapé vagy a kandalló felett is jól mutat. A tükör méretével is játszhatunk: lehet egy kisebb, fél alakos vagy egy egészen hatalmas, luxus eleganciát sugárzó, aranykeretes változat is. Az elter.hu kínálatában minden helyiségbe megtalálhatjuk a megfelelő tükröt a klasszikusabbaktól kezdve az egészen modern, dizájner darabokig.

Stíluskalauz

A modern enteriőrökben a minimalista és letisztult tükröknek éppúgy helye van, mint az aranyozott-ezüstözött, cirádás daraboknak. Manapság leginkább a keretekkel (vagy épp a keret nélküliséggel) szoktak variálni a tervezők, illetve a tükör formájával. Van élet a kerek és négyzet/téglalap alakúakon kívül is.

Dönthetjük a falnak a nagyobb tükröket, ha pedig van támasztéka, akkor állíthatunk a dőlésszögén is. A biztonságos felfüggesztés az legfontosabb szempont, hogy elkerüljük a baleseteket, míg a másik, hogy tükröt ne rakjunk olyan helyre, ahol az utunkban lehet (pl. közlekedő út a nappaliban).

A tükör elhelyezésénél még egy apró szempontra figyeljünk, arra, hogy ne legyen zavaró a „jelenléte”. Ezért ne rakjuk úgy, hogy lássuk magunkat, miközben épp a kanapén tespedünk, vagy eszünk az étkezőasztalnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában