hirdetés

2020.10.09. 06:00

Újra életre kell kelteni a kazánházat

Jelentős káresemény történt múlt pénteken a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. Rákóczi utcai kazánházában, emiatt néhány napig nem volt meleg víz a kazánház által ellátott környező épületekben. Még aznap megoldást találtak a fűtés biztosítására, mostanra pedig helyreállt a melegvíz-szolgáltatás is a belvárosban.

Tóth Kata

20201006 Távhő hőközpont tönkrement a beázás miatt, Kocsis Tóth Ildikó, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Október 2-ra, péntekre virradóra egy nagynyomású vízvezeték hibásodott meg. A csőből hatalmas mennyiségű víz ömlött ki, ami komoly károkat okozott a távhő Rákóczi utcai kazánházában. – A víznyomás több belső falat átütött; bejutott a kazántérbe, és több mint 1 méter magasságig ellepte azt. Eláztatta, néhol pedig teljesen megsemmisítette az irányítást végző elektronikai berendezéseket. A kazánház fűtési szolgáltatáshoz elengedhetetlen összes berendezése, beleértve a meleg víz előállításához szintén szükséges berendezéseket, teljesen használhatatlanná vált – mondja Kocsis Tóth Ildikó sajtóreferens, hozzátéve, hogy mivel a vízfolyás nem a távhő rendszerén történt, a saját berendezéseik nem is érzékelték a problémát, a zeneiskola riasztója jelezte azt.

Azonnali cselekvést kívánt a helyzet: pénteken a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai kiszivattyúzták a kazánházból a vizet. Utána megkezdődhetett a keletkezett kár felmérése, amit a hibák javításának, a berendezésének cseréjének megszervezése, végül ezek kivitelezése követhet. A múlt péntek és a hétvége is kárfelméréssel telt, hétfőn kezdték javítani a hibákat. Azt, hogy a munkák mikor fejeződnek be, mikorra sikerül a szükséges alkatrészeket beszerezni, és minden hibát kijavítani, pillanatnyilag még nem lehet megjósolni, mondja a sajtóreferens.

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

– A Rákóczi utcai kazánházból ellátott épületek – 749 ingatlan, amiben lakások és intézmények is vannak – fűtését a mostani külső hőmérsékletek mellett meg tudjuk oldani másik kazánházainkból. Erről már pénteken gondoskodtunk, így azokat a közületi felhasználókat kivéve, amelyeknek a hőközpontjai is ebben az épületben voltak, a fűtés mindenhol zavartalan. (A hőközpontokban is megkezdődött a kárfelmérés, ennek ismeretében kezdjük meg a fűtés újraindításához szükséges munkákat.) Ám fontos tudni azt is, hogy kazánházaink teljesítőképessége véges. Jelenleg elégséges a fűtésszolgáltatás, ám, ha az időjárás hidegebbre fordul, a kinti tartós 5 °C fokos vagy az alatti értéknél a belvárosi területek lakói a megszokottnál gyengébb fűtést tapasztalhatnak majd. Ezért nagyon fontos, hogy minél előbb tudjunk tenni azért, hogy újra működőképes legyen a kazánház. A Rákóczi utcai kazánházunkban előállított meleg vízzel a Fő tér 41. és a Thököly utca 31–45. számú épületeket láttuk el. A kazánházban bekövetkezett károk miatt a használati meleg víz előállítása lehetetlen volt, és más kazánházakból sem volt megoldható, ennek műszaki korlátai vannak. Azon dolgoztunk, hogy a melegvíz-előállításához szükséges feltételeket mielőbb megteremtsük, az ehhez szükséges berendezéseket és a teljes rendszert újra kiépítsük, ami az épületben fennálló körülmények miatt további nehézségekbe ütközött. Miután a melegvíz-előállítás biztosítására vonatkozó tervek elkészültek, munkába fogtak a szakemberek, és kedden este már ezekben az épületekben is folyt meleg víz a csapokból. A hőközponti funkciók könnyebben orvosolhatók. Újra életre kelteni a kazánházat már jóval hosszadalmasabb folyamat lesz – összegezte az elmúlt napokban történteket Kocsis Tóth Ildikó.

Mint mondta, érthető, hogy nagy kellemetlenséget jelent az érintetteknek, hogy több napig nélkülözniük kellett a meleg vizet, és bár a kazánházukat használhatatlanná tevő víztömeg rajtuk kívül álló okból okozott hatalmas kárt, látják a felelősségüket és feladatukat abban, hogy ügyfeleik számára minden szolgáltatást mielőbb biztosítani tudjanak. Hangsúlyozta, hogy cégük mindent megtett, hogy a váratlan helyzet a lehető legkevesebb ügyfelüket érintse, és megfeszítetten dolgoztak azon, hogy a kilenc lépcsőházban átmeneti megoldással mihamarabb tudjanak meleg vizet szolgáltatni.

 

A sajtóreferens megjegyezte még: most ért be az előző évek munkája azzal, hogy több kazánházi összekötést megvalósítottak, hiszen ez teszi lehetővé azt, hogy a rendkívüli helyzetben másik kazánházakból tudjanak fűtést biztosítani a belvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában