Támogatott tartalom

2020.11.30. 07:00

Boldog vagyok, hogy ezt a hivatást választottam

Mosolygós és mégis komoly, kedvességével és szakértelmével azonnal eloszlatja az optikába belépő páciens elfogódottságát. Nagyidainé Kiss Györgyi több mint húsz éve dolgozik a Trend Optikákban, s ha nem mondaná, akkor is látszik rajta, hogy a hivatása egyben a hobbija is.

vaol.hu

Trend Optika , Érintés nélküli szemvizsgálat, 20200424, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Érdekes történettel idézi fel szakmai pályafutásának előzményeit.

– Még kislány koromban volt egy mozzanat, amiről akkor még nem gondoltam, hogy meghatározó lesz az életem folyamán. Kisiskolásként egy divatbemutatón iskolaköpenyeket kellett bemutatnom az akkori Ez a divat című újságnak. Nem is igazából az iskolaköpenyekre figyeltem, hanem számomra a harmónia volt a lényeg, mivel több szemüvegem is volt, melyik köpenyhez melyik szemüvegem illik jobban. Később a nagynéném a szombathelyi Ofotértban kezdett dolgozni, és talán ez lehetett az a momentum, ami a Kanizsai Dorottya Gimnázium elvégzése után segítséget nyújtott a pályaválasztásban. Budapesten tanultam látszerésznek, ott ismerkedtem meg a férjemmel. Ő szintén optikusnak tanult. Az iskola elvégzése után visszaköltöztünk Szombathelyre, majd a kilencvenes években alapítottunk közös céget és megnyitottuk az első szombathelyi üzletünket, az első Trend Optikát a Fő téren. Később Budapesten is lehetőségünk nyílt rá, hogy üzlettel bővüljünk és egy hálózattá terjesszük ki a mostani Trend Optika csoportot. Később a szombathelyi üzletek száma is megnőtt, és én már negyedik éve – a szakma prominens képviselői szerint – talán Magyarország egyik legexkluzívabb optikai szalonjában, a Trend Optika Palace-ban dolgozhatom.

 

 

Szerencsések vagyunk, hogy a világ legnagyobb divatházai által megálmodott szemüvegkereteket is bemutathatjuk vásárlóink számára.

 

Györgyinek két fia született – ma felnőttként már mindketten az optikusi pálya mellett kötelezték el magukat. Amikor gyermekei még kisebbek voltak, Györgyi családanyaként elvégezte a Semmelweis Egyetem optometrista szakát és azóta diplomás op­tometrista, kontaktológusként dolgozik.

– Sokan nincsenek vele tisztában, hogy mit csinál egy op­tometrista. Szemüveget ír fel, kontaktlencsét illeszt, szembetegségek felismerésével foglalkozik. Ha szükséges, a pácienst szemész orvoshoz irányítja. Ez, amivel a mindennapokban foglalkozom, a hivatásom. Üzleteinkben a lehető legkorszerűbb gépparkkal állunk pácienseink rendelkezésére. Szombathelyen napjainkban kizárólag nálunk érhető el az úgynevezett kilenc lépésből álló, érintésmentes vizsgálat, amely a vírusveszély idején különös jelentőséggel bír. A korrekció meghatározásánál már nemcsak a próbakeretet tudom használni a vizsgálat során, hanem egy speciális műszer segítségével a távolból irányítva, kontaktus nélkül tudom megállapítani a dioptriát a vizsgálat során. Sokféle vizsgálatot végzünk prevenciós céllal is – hangsúlyozza Györgyi. Például fájdalommentesen tudjuk vizsgálni a cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással összefüggő szemfenéki elváltozásokat, egy úgynevezett funduskamera segítségével, a Semmelweis-egyetem közreműködésével. Több kampánnyal hívjuk fel a figyelmet a szem évenkénti szűrővizsgálatának fontosságára, ugyanis szemünk nemcsak a rövid- vagy távollátás esetén igényel segítséget, hanem napjainkban a számítógép előtti vagy LED-fényeknél végzett munkánál is, melyek káros hatásai speciális szemüveglencsével kivédhetők. Szemészeti szűrővizsgálatokat már csecsemőkortól minden korosztálynak végzünk.

Trend Optika , Érintés nélküli szemvizsgálat Vas Népe / Unger Tamás

A Trend Optikák szakemberei úgy vélik, az emberek nagy része még mindig nem fordít elég figyelmet a szeme, a látása gondozására. A szemüveg ráadásul nemcsak gyógyászati segédeszköz, hanem a megjelenésünk talán legfontosabb kiegészítője, egyéniségünk, stílusunk meghatározója, amit a tekintetünkkel együtt az emberek először vesznek észre az arcunkon.

– Igyekszem mindig a páciens egyéniségéhez megfelelő szemüvegkeretet ajánlani – mondja Nagyidainé Györgyi. – Nagyon jó érzéssel tölt el a mindennapokban, hogy ügyfeleinknek olyan szemüveget tudunk készíteni, amivel tökéletesen látnak és tükrözi stílusukat. Szerencsések vagyunk, hogy a mai divathoz a világ legnagyobb divatházai által megálmodott szemüvegkereteket is bemutathatjuk vásárlóink számára. Kellemes feladat, sok türelem és esztétikai érzék szükséges ehhez a munkához. Csodálatos érzés egy új terméket kicsomagolni, legtöbb köztük olyan, akár egy ékszer. A mai napig nagyon örülök, hogy ezt a szakmát választottam, amelyben nap mint nap kihívásokat és számtalan örömet találok.

 

Dinasztia van születőben

A Nagyidai házaspárnak mára mindkét gyermeke az optikusi tevékenység mellett tette le a voksát. Az idősebb fiú – kisebb kitérő után – szintén felismerte ennek a munkának a hasznosságát és szépségét, és az úgynevezett „Via Italiában, az Olasz negyedben” található budapesti Trend Optika szalont vezeti. A kisebbik fiú pedig most elsőéves hallgató a Semmelweis Egyetem optometrista szakán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában