támogatott tartalom

2021.08.03. 11:30

Hogyan működnek a napelemek Miért éri meg telepítésük?

Önnek is feltűnt, hogy ma Magyarországon már szinte nincsen olyan város, helység, ahol ne lenne legalább egy, napelemekkel ellátott épület?

Fotó: unsplash.com

Elgondolkodott már azon, hogy miért is választanak egyre többen napelem rendszert energiatermelésre? Megéri vajon a többmilliós befektetés?

Mi a napenergia?

A napenergia a Nap elektromágneses sugárzása, ami fény és hő formájában éri el a földfelszínt. Erejét nem most fedezték fel, már ősidők óta használja az emberiség fűtésre, tartósításra, sőt, az ókori Hellászban még háborúkban is bevetették. Később azonban a középkorban, majd az ipari forradalom után a fosszilis tüzelőanyagok szinte teljesen kiszorították. Az utóbbi pár évtizedben kezdtek el jobban foglalkozni a napenergia felhasználásával, mert ekkor kezdett mindenki számára nyilvánvalóvá válni a nem megújuló tüzelőanyagok végessége.

Egy ingatlan a napenergiát kétféleképpen tudja hasznosítani. A passzív felhasználási mód az adott épület tájolásában, elhelyezkedésében, a szigetelésében, valamint a felhasznált építőanyagok minőségében merül ki. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az épület milyen jól tudja megtartani a hőt. A napenergia aktív hasznosítása napelemekkel illetve napkollektorokkal történik attól függően, hogy meleg vízre vagy elektromos áramra van-e a háztartásnak szüksége.

Hogyan működnek a napelemek?

A napelemek a Nap elektromágneses sugárzását közvetlenül alakítják elektromos árammá. Alapvetően 2 fajta napelemtípust tudunk megkülönböztetni: a kristályos napelemet, valamint a vékonyréteg napelemeket. A kristályos napelemben szilíciumkristályok vannak vékony szeletekre vágva (ezt nevezzük cellának), és ezek vannak egymással összekötve egy vezető segítségével. Ez fel van ragasztva egy alaplapra, amelyet üveggel fednek le, és légmentesen lezárnak. A kristály szerkezetétől függően megkülönböztetünk mono-, valamint polikristályos napelemet. A monokristályos napelemek általában nagyobb hatásfokkal működnek polikristályos társaiknál.

A vékonyréteg napelem a legújabb, és legolcsóbb technológia. Ebben az esetben az alaplapra a félvezetőt nagyon vékony rétegben viszik föl, majd ezt is lefedik üveggel vagy műanyaggal, így ezek a napelemek sokkal rugalmasabbak, mint a kristályos változatok. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy olcsóbbak ugyan, de sokkal kisebb hatásfokkal működnek. Míg a monokristályos napelemek hatékonysága jóval 10% felett van, addig ezek a napelemek mindössze 5-8%-os hatásfokkal tudnak energiát termelni.

Miért éri meg napelemet telepíteni?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is érik meg a napelemek? A napelemek telepítésének egyik nagy motivációja a környezettudatosság. A napenergia korlátlanul, az év minden egyes napján rendelkezésre áll, soha sem apad ki, egyes kutatások szerint csupán 3 perc napsugárzás az emberiség teljes, 1 éves energiaszükségletét képes lenne fedezni. A globális felmelegedést előidéző üvegházhatású gázok zömét az emberiség energiaéhségének kielégítése adja, ennek fényében jól látszik, hogy ha ennek az energiaszükséglet csupán csak egy kis hányadát fedeznénk napenergiával, már akkor is sokat lehetne tenni a Föld megmentéséért.

A környezetvédelem szép és nemes cél, azonban csupán a bolygó megmentésének gondolatával még senki sem tudta befizetni a csekkjeit. A napelemes rendszerek telepítésének nem titkolt célja az, hogy a háztartás rezsiköltsége csökkenjen. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy nem csupán havi szintű megtakarításról van szó, hiszen a napelemes rendszerek magának az ingatlannak az értékét is megnövelik. Ha a jövőben valamikor el akarja adni a napelemmel felszerelt ingatlanát, biztos lehet abban, hogy az ingatlan értéke sokkal nagyobb mértékben fog nőni, mint a napelemes rendszer telepítésének a költsége.

Miért pont most éri meg?

Soha máskor nem volt ilyen jó időszak a napelemek telepítésére, mint a mostani. Egyfelől a technika fejlődésének köszönhetően a mai napelemek hatványozottan olcsóbbak, mint régebbi társaik. Míg a technika hajnalán egy egységnyi elektromos áram előállítási költsége jóval 100 amerikai dollár (30 000 forint) körül mozgott, addig mára már ez csupán 50-60 dollárcent (150-200 forint).

Hatékonysági szempontból is elképesztő fejlődésen mentek keresztül a napelemek. Régebben egy-egy borongósabb nap akár a felére is csökkenthette a napelemes rendszerek hatékonyságát, mára akár már télen, a szürke időben is közel teljes hatásfokon tudnak elektromos áramot előállítani. Ez nem csak azért nagyszerű, mert olcsóbban jobb terméket tud venni, hanem azért is, mert így minden évszakban biztos lehet abban, hogy háztartása áramellátása zavartalan lesz. Vásárlásával ahhoz is hozzájárul, hogy a napelemgyárak minél újabb és magasabb hatásfokon működő napelemeket tudjanak előállítani, hiszen bevételeik egy részét fejlesztésre költik.

A kiterjedt otthonfelújítási támogatásokat a napelemes rendszerek telepítésére is fel lehet használni, így a kiépítés sokszor milliós költségét részben, vagy akár teljes egészében az állam állja. Így magas költségek sem gördíthetnek akadályt a lakása energetikai korszerűsítésének útjába!

Kinek éri meg a napelem telepítése?

Röviden összefoglalva: mindenkinek megérné napenergiára váltani. Leginkább azok járnak jól a napelemes rendszerekkel, akik az átlagnál jóval nagyobb az áramfogyasztásuk, például az olyan kisvállalkozások üzemeltetői, mint például az autószerelők, cukrászok, pékek vagy fodrászok. Ők rengeteget tudnak a napelemek telepítésével megspórolni, a költségcsökkenés miatt a szolgáltatásokat olcsóbban tudják majd adni, ezzel piaci előnyre tesznek szert, vagy a megmaradt összeget be tudják fektetni a vállalkozásukba, ezzel is még több vásárlót becsalva az üzletbe.

Mikorra térül meg a napelem?

Aki a napelemek mellett teszi le a voksát, annak számolnia kell, hogy ha nem adják el a házat, akkor ennek a befektetésnek a gyümölcsét a befektetést követő, minimum 10 év múlva fogja élvezni. Ez egy hosszútávú elköteleződés, amely hatványozottan fogja megtéríteni a befektetett erőforrásokat. Egyfelől havi szintű, sokszor elég komoly összegű megtakarítást jelent, ugyanakkor a korábbiakban tárgyalt értéknövelő mivoltából adódóan azonnal is hasznot lehet belőle húzni.

Jó tanácsok napelem telepítéséhez

Bár ma már rengeteg helyen lehet napelemet kapni, és egyszerűnek tűnik az eljárás, mi mégis azt javasoljuk, hogy bízza szakemberre a napelemes rendszerek tervezését és telepítését. Az igazán jó napelemes cégek a pontos, körültekintő tervezéstől az engedélyeztetésen át egészen az üzembe helyezésig mindent kézben tartanak, elintézik a szolgáltatónál is a kötelező adminisztrációs feladatokat.

Szintén fontos, hogy csak minőségi napelemeket érdemes telepíteni. A túl alacsony árú napelemek nem megfelelő hatásfokkal fognak működni, és nagy valószínűséggel idő előtt meg fognak hibásodni.

Itt is, mint mindenhol érdemes az arany középutat követni. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik az utolsó jó tanács: csakis olyan gyártótól vásároljon, amely rendelkezik magyarországi vagy európai uniós telephellyel. Ez azért fontos, mert egy esetleges meghibásodás esetén a garanciát vagy cserét az EU-s szabályok értelmében biztosítani kell, valamint a szigorú engedélyeztetési és behozatali követelményeknek köszönhetően biztos lehet abban, hogy megfelelő minőségű terméket fogja kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában