Hirdetés

2022.05.13. 08:46

Sorsuk összeforrt Kőszeggel

A Chernel-emlékévhez kapcsolódva a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete vezetett sétát indít a Chernel-örökség nyomában. A családhoz kötődő helyszíneket bemutató új sétaútvonalat dr. Mátay Mónika történésszel jártuk végig.

Tóth Kata

Mátay Mónika egy alkalommal a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter tagjait vezette a sétán

Forrás: Unger Tamás

A kiváló természettudós, ornitológus Chernel István halálának 100., édesapja, a helytörténész, földbirtokos, megyei aljegyző Chernel Kálmán születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg az idei Chernel Emlékév. Ehhez kapcsolódva a belváros legimpozánsabb utcájából, a Chernel-, korábban Uri utcából induló séta a dunántúli középnemes család, a chernelházi Chernelek képviselőit, kőszegi kötődéseit, a várossal való kapcsolatát mutatja be.

 Chernel Kálmán élete utolsó éveiben írt kéziratos Visszaemlékezésében részletesen beszámol gyermekkora helyszínéről és anekdotákat idéz fel az utca lakóiról, ahogy tette ezt Mátay Mónika is. A Chernel utca 10. szám alatt található egykor Festetics-Chernel palotát 1802-ben vásárolta meg gróf Festetics Imre, aki, ahogy a séta vezetője fogalmazott, arisztokrata létére a város igazi polgárává vált. Mária nevű lányát vette feleségül Chernel Kálmán, a város első történetírója, a Magyar Történelmi Társulat egyik megalapítója, így került a Chernelek tulajdonába az épület, ahol fia, István is évtizedekig élt – dolgozószobáját, a szalont, a palota egykori rózsakertjét is megmutatta Mátay Mónika. 

A Rajnis utcai bencés rendházat is érinti a séta: a Chernelek három generáción keresztül a bencésekhez íratták be fiaikat. A következő állomás a Hősök tornya. Az aljában elhelyezett márvány emléktáblán a nagy háborúban fiatalon hősi halált halt katonák között Chernel István és felesége, Róth Dóra szeretett fia, Miklós neve is szerepel. Az 1865-ben Kőszegen született és nagyon fiatalon, 56 évesen meghalt Chernel István munkásságát a Bechtold István Látogatóközpont, és az abban berendezett emlékszoba mutatja be.

 Tizenkét éves volt, amikor az első madártani megfigyeléseit feljegyezte, 1899-ben Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre címmel jelentette meg ornitológiai szakkönyvét, mellyel nemzetközi hírnevet szerzett. A millennium évében kezdte létrehozni különleges arborétumát, amelyet ma Chernel-kert néven ismerünk. A kert után a séta utolsó állomása a temető, melyben kiemelt helyet foglal el a Chernelek kriptája, mellette István és fia, Miklós nyughelye. A madárral díszített síremlék apa és fia szeretetteljes kapcsolatára utal.

Mátay Mónika állította össze a séta állomásainak szövegét, amely már letölthető a Kőszegi Séták applikációból is – fordítása rövidesen angolul is elkészül. A Kőszegi Séták hat útvonaláról – köztük a Chernel-sétáról – júniusra elkészül a nyomtatott látványtérkép, amely elérhető lesz a Zwingerben és a helyi Tourinform irodában. Az új sétaútvonal és térkép az Interreg Local Flavours projekt helyi akciótervében a kőszegi Tourinform iroda, a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár, valamint az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival együttműködésben valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában