Hirdetés

2023.08.23. 09:34

2023 legjobb vasi pálinkája, a tízéves Buti Pálinkaház birsalmája is ott lesz a Savaria Történelmi Karneválon

Egy korty után hosszan megmarad az ízlelőbimbóinkon a gyümölcs zamata – ez az idén tízéves Buti Pálinka védjegye. Aki kilátogat a csütörtökön kezdődő Savaria Történelmi Karneválra, 27 féle ízben győződhet meg erről. Buti Károlynéval kezdetekről és jövőbeni tervekről is beszélgettünk a jubileum apropóján.

PR cikk

Fotó: Unger Tamás

Jubileumi matricát kapnak a nyakukra a palackok, éppen tíz esztendeje, hogy a vönöcki Buti család úgy határozott, tovább építi vállalkozását és a bérfőzés után a kereskedelmi pálinkafőzésbe is belevág. Miközben Cili gondosan díszíti az üvegeket, mesélni kezd: - öt hektáros gyümölcsösük - ideális körülmények között - bő termése adta az alapötletet. Közben lányuk, Buti Mónika belépett a vállalkozásba és minden ehhez szükséges iskolát elvégzett, tudást megszerzett, így mondhatni egyenes út vezetett idáig. Alig észrevehetően, de minden palackon végig simít, mielőtt arrébb teszi – egy élet munkája van ebben – jegyzi meg később.

Fotó: Unger Tamás

A minőségre garancia Buti Károly, aki mindig maga főzi a cefrét. Vönöckön ugyanis a hagyományos, kisüsti eljárással (kétlepárlásos módszerrel) párolják le a pálinkát. Ez a titka annak is, hogy a Buti pálinkából elég egy korty, hogy az ízlelőbimbóinkon hosszan maradjon a valódi gyümölcs zamata.

Fogynak a címkék, előbb az áttetsző üvegek kerülnek sorra: ezekbe töltik a klasszikus – szilva, körte, sárgabarack, cseresznye, meggy, vilmoskörte - ízű, 48 fokos pálinkákat. Aztán jönnek a 45 fokos, különleges fajták: Irsai Olivér, csipkebogyó, bodzabogyó, galagonya, madárberkenye, vadszilva, vadcseresznye, birs, feketeszeder, vadkörte, málna, cserszegi fűszeres, barkócaberkenye, vadalma, feketeribizli, kökény, cigánymeggy. Ahogy az előbbi kétfajta között 3 fok különbség van, éppen annyival enyhébbek párlataik: a sütőtököt, a bodzácskát és az erdők-mezők illatát 42 fokon palackozzák.

Fotó: Unger Tamás

A Savaria Karneválon kivétel nélkül valamennyi fajtát megkóstolhatják a fesztiválozók. - Jó szívvel ajánlom az almát, a férjemnek a szilva a szíve csücske. Mindkettő alapanyaga saját gyümölcsösünkből terem - kiérződik belőle a gondoskodás – mondja, majd arról mesél: - A címke színe tükrözi az adott gyümölcs színéhez. Gondos előkészítő munka előzte meg az arculati elemek kidolgozását. Egyik logójukban visszaköszön a felmenők családi címere, a másikban - Zsanett lányuk ötletére - a négy elem esszenciája, amely családjuk egységét szimbolizálja. Így együtt, a sokszínűség adja egyediségüket.

Fotó: Unger Tamás

A raktárból a fogadóhelyiségbe sétálunk, nem lehet nem észrevenni a dicsőségpolcot: mióta elkezdték a kereskedelmi pálinkafőzést, minden évben neveznek mind vármegyei mind országos pálinkaversenyekre. Rögtön az első országos megmérettetése, 2014-ben, a galagonya pálinka ötcsillagos pálinkakiválóság minősítést kapott. Kupák, dísztárgyak, oklevelek sokasága bizonyítja: nem hiába dolgoznak, de Cili azt mondja: ennél is többet jelent számukra, hogy egyre szélesebb körben ismerik meg őket és fogyasztják termékeiket. Több vasi vendéglátóegységben az ő pálinkájukat kínálják.

Fotó: Unger Tamás

Aztán arról beszélgetünk, ehhez nem elég a rengeteg munka, folyamatosan fejleszteni is kell: ahogy fejlődik a technika úgy próbálnak mindig újabb eszközre, berendezésre pályázni. A jövőbeni tervek között szerepel a raktárhelyiség felújítása, ahogy a hordóban érlelt pálinka készítése is – kicsiben már kipróbálták: ízében, színében kiváló a végeredmény.

Nagyon sok szeretettel várja kedves vendégeit a Buti Pálinkaház a Savaria Történelmi Karneválon a Sörtéren és a Borok utcájában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában