Hirdetés

2023.12.20. 07:00

Szintet lépett a festékgyártás Jánosházán – Új gyártócsarnokot adott át a Festék Bázis Zrt.

A jánosházi festékgyártó cég, a Festék Bázis Zrt. jelentős mérföldkőhöz érkezett a napokban, miután sikeresen lezárta a GINOP_PLUSZ felhíváson elnyert pályázat projektjét. A vállalat 166,45 millió forint támogatást kapott, amelyet egy új csarnok építésére, technológiafejlesztésre és energetikai beruházásra fordítottak.

Vaol.hu

Egy évvel a alapkő letétele után, ünnepélyes keretek között átadták a jánosházi cég új csarnokát. A fő pillére a projektnek egy modern gyártócsarnok építése volt, amely kifejezetten az oldószeres termékek előállítására szolgál. Ennek köszönhetően a Festék Bázis Zrt. mostantól képes saját fejlesztésű termékeit házon belül előállítani, megteremtve ezzel a költséghatékonyság, precizitás és kiszámíthatóság előnyeit. Az épületet továbbá egy napelemes rendszerrel is felszerelték, amely nemcsak a cég környezetvédelmi felelősségvállalását bizonyítja, hanem hozzájárul a költséghatékonyságához is. 

Az átadón részt vett Kiss András, Jánosháza polgármestere is, aki kiemelte: a pénz jó helyre került, a csarnok felépült és Jánosháza egyik büszkesége lesz. Hancs Imre és Turi László, a cég vezérigazgatói megköszönték a nagyszámú érdeklődést és elmondták, rendkívül hosszú és bonyolult folyamat egy ilyen speciális üzem kialakítása. 8 mérnöki iroda két éven tervezte az épületet, hiszen az oldószergyártás miatt nagyon speciális módszereket kell alkalmazni. – „A legnagyobb veszélyfaktor egy oldószeres üzemben a tűz. Itt minden berendezés robbanásbiztos, ami körülbelül ötször annyiba kerül, mint egy hagyományos gép. Az oldószer párolgása miatt hőcserélő rendszert is kiépítettünk, ami kiszívja a káros anyagokat, de a meleget visszaforgatja az üzembe.”- osztotta meg velünk Hancs Imre.  

 Jó példa erre még, hogy egy bizonyos mennyiségű oldószertartalom felett magától kinyílik az ablak és elindulnak a szagelszívók, tűzvédelmi szempontokból pedig szikramentes padlózatot írnak elő a hatóságok. A Festékbázis Zrt. sikeresen vette az akadályokat, minden engedélyt elsőre megkaptak, januárban indulhat a munka az csarnokban.  

 A közös szalagátvágás után helyszínbejárásra is volt lehetőség, majd az ünneplés Jánosháza önkormányzatának dísztermében folytatódott, ahová csatlakozott Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke is. ”Jó érzés a Festék Bázis fejlődését figyelemmel kísérni. Lenyűgöző az a lendület és könnyedség, amivel a céget irányítják. Ez a fejlődés is azt mutatja, hogy a Festék Bázis Zrt. munkatársai hisznek a jövőben, hisznek a piacban és legfőképp a termékeikben. Azt kívánom, minél több Festékbázisos terméket kenjünk el a következő években!” – hangzott el  Majthényi Lászlótól. 

 A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk Hancs Imre vezérigazgatótól, hogy meglehetősen nagyszámú különbség mutatkozik meg a hazai festékek használatában Magyarországon és a szomszédos Ausztriában. „A magyar közbeszerzéseknél körülbelül 20% a felhasznált magyar festék, 80% a külföldi, Ausztriában pedig 90% a hazai festék felhasználása. Ez egy rossz szokás, pedig a Magyarországon készült festékek semmivel sem rosszabbak, mint amit külföldön előállítottak, nem csak mi, hanem minden magyar festékgyár tud olyan festéket gyártani, mint amit külföldről hozunk.” – fejtette ki. Hozzátette, a vállalat elkötelezett a magyar festékgyártás népszerűsítéséért. Kiváló minőségű festékeikkel széles körben le tudják fedni a vásárlói igényeket: A VALMOR márkájukkal falra, a FACTOR nevűvel fára, a COROR-ral pedig fémre varázsolhatunk csodás színeket.

A fejlesztés új munkahelyeket is teremtett a térségben, 10 új kollégát vett fel a Festék Bázis Zrt. az átadott csarnokba, ez pedig Jánosháza gazdasági fejlődését is előre mozdítja. Vegyész- és élelmiszermérnökök, vegyésztechnikusok szükségesek az iparhoz, ezenkívül a gyártásba olyan vezetőt vettek fel, akinek 25 éves tapasztalata van festékgyártási területen. A vezérigazgató hozzátette, büszke arra, hogy a kulcspozíciókat nem is kellett hirdetniük, hanem őket keresték meg a szakemberek, hogy szívesen dolgoznának a cégnél. Az új csarnok egy egzisztencia – nem csak magának a cégnek, hanem az új munkavállalóknak, az alvállalkozóknak és tulajdonképpen a térségnek is.

 Az új beruházás nem merül ki a gyártócsarnok építésében; a Festék Bázis Zrt. további eszközbeszerzésekbe is fektetett, hogy a gyártási folyamatokat hatékonyabbá tegye. A beszerzett gyártástechnológia lehetővé teszi a maximális automatizációt az oldószeres termékek előállításában, ami nemcsak a minőséget emeli magasabb szintre, hanem növeli a gyártás hatékonyságát is. A vállalat képes a hazai festékeket nagy volumenben előállítani, ezzel kielégítve a releváns piaci igényeket, illetve új piacok felé is tudnak majd nyitni a jövőben. A Festék Bázis Zrt. további sikeres projekteket és növekedést remél, mellyel a város és a régió gazdasági fejlődéséhez kíván hozzájárulni. 

 https://www.festekbazis.hu/hu/ 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában