Prémium magazin

2017.03.17. 11:21

Szemünk fényei

Tegnap óta kapható az újságárusoknál, nagyobb áruházakban, benzinkutakon és ügyfélszolgálati irodáinkban a Prémium magazin legújabb, tavaszi száma, amely a már megszokott színvonalon számtalan érdekes írást, látványos fotókat, és sok információt kínál olvasóinak.

VN-információ

Ha tavasz, akkor beszéljünk szép és vonzó hölgyekről, no meg sármos férfiakról! A szombathelyi születésű Aryee Claudia (közismert becenevén Tücsi,) és édesapja dr. Charles Aryee mutatkoznak be a Prémium magazin címlap sztorijában.  Apa és lánya között nagyon nagy az összhang, a tévés műsorvezetőként, és modellként is dolgozó Claudia választ például többnyire ruhát édesapja számára, aki ennek megfelelően trendin, és stílusosan öltözik, amint azt címlapfotónk is bizonyítja.

A szomszédos Zala megyében, Gombosszegen, Nádas Péternél, a kortárs magyar irodalom egyik leginkább meghatározó személyiségénél jártunk, aki ezúttal nemcsak műveivel, hanem közvetlenségével, vendégszeretetével is elvarázsolt bennünket. Amikor a véletlen az ember kezére játszik. Ez vele készült interjúnk címe, amelynek fotóit az a Stekovics Gáspár készítette, aki a magazin egy másik anyagában úgy mutatkozik be, mint a legjobb fotós a festők között, aki viszont  úgy fényképez, akár egy vérbeli festő. Stekovics Gáspár otthonában fogadott bennünket, s nemcsak gondolatait osztotta meg velünk, de néhány nagyszerű fotóját és portréfotóját is.

Vak vagyok, nem világtalan! – Erről beszélnek azok a vakok, akik vállalták, hogy a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületénél beszélnek nekünk életük gondjairól, szépségeiről, vidám, vagy éppen szomorkásabb pillanatairól. De bárhogy is éljék meg állapotukat, minden napjukat áthatja a derű. Nem ennyire derűs dolog az anorexia nervosa, amely elsősorban fiatal nők között szedi áldozatát. Szerencsére interjúalanyaink elég erősek, és szerencsések voltak ahhoz, hogy a fogyókúra ne váljon valóban végzetessé. Fogyókúra helyett inkább edzés. A „Jé, ezek repülnek!" című írásunk, az Acro Jamet, azaz az akrojógát mutatja be. Légies mozdulatok, valószínűtlen lebegés, szép és hatékony módja a testedzésnek. Ugyanakkor nem könnyű beszélni, és írni sem arról, hogy szexuálisan bántalmazott gyerekek számára nyílt intézmény az országban elsőként Szombathelyen. Az izlandi mintára működő intézményt is bemutatjuk tavaszi számunkban, Móritz Márta klinikai gyermek szakpszichológus pedig a hangulatzavar korai jelentkezéséről, és arról beszél, hogy ha nincsen jól szemünk fénye, a gyermek, akkor segítenünk kell.

Ahogy mindig, a Prémium magazin ezúttal is igyekszik sikerekről beszámolni. Múltat adni a térnek. Ez Lőrincz Szilviának és Mikics Andrásnak, az év legjobb belsőépítészeinek ars poeticája. Ők ketten, a legteljesebb együttműködésben olyan távlatokat mutatnak meg egy sajátos, és nagyon fontos alkalmazott művészeti ágban, amely mindannyiunk közérzetét nagyban befolyásolja. A tavaszi lapszámban folytatjuk sorozatunkat, párt adunk a szombathelyi szobroknak. Ezúttal Weöres Sándor közkedvelt „macskás" szobra következik. Párja természetesen felesége, az ugyancsak kiváló költő, Károlyi Amy. „Edith néni szubjektív" címmel, Kovács Ágnes, magazinunk szerkesztője osztja meg legkedvesebb emlékeit Győrvári Edithről, akiről nemrégiben könyv is jelent meg. És persze múltat is idézünk, Sobri Józsi, az egykoron Szombathelyen raboskodó dunántúli betyár alakját villantjuk fel, különös hangsúlyt fektetve a helyi porkolábnéval folytatott viszonyára, aminek következtében, a paraszt Adonisz a jó ellátástól egyenesen kigömbölyödött fogsága alatt.

Közkedvelt rovataink is megtalálhatóak a magazinban. Gasztronómiai rovatunk ezúttal két ismert közel-keleti étel, a hummusz és a mafrum elkészítését mutatja be, de ajánlunk manapság nagyon divatos smoothie recepteket is. Beszámolunk a legújabb esküvői trendekről, szicíliai utazásra invitáljuk kedves olvasóinkat, tavaszi rendezvényeket ajánlunk, illetve néhány vas megyei kastélyba invitáljuk a kirándulni vágyókat.

Boldogok és szentek

Ismertem persze, Győrvári Edithet mindenki ismerte. Vagy legalább hallott róla. Apám jobban ismerte nálam, hiszen végtére is egy közösséghez tartoztak. A Kálvária templom közösségéhez. Igaz Edith néni az elesettek felkarolásában vélte Isten művét beteljesíteni, apám pedig erőszakosan széttépett gyerekkori álmának, a cserkészetnek az újraélesztésében. Miután nem élnek már, csak remélni tudom, hogy nem csalatkozott egyikük sem. Valahogy úgy alakult, hogy néhány udvarias szónál többet nem váltottam vele soha. Talán a véletlen hozta így, talán az én ódzkodásom mindenféle közösséghez való tartozástól. Akik ismernek, tudják, hogy én leginkább magamhoz szeretek tartozni. Az egyértelmű, hogy Edith néni kihez tartozott. Istenhez.

Nemrégiben könyv jelent meg róla. Arról, hogy ki is volt, lenne ő valójában. A könyvért köszönet mindazoknak, akik létrejöttében bábáskodtak. Aki kitalálta, hogy legyen, aki kiadta, megírta, megszerkesztette, kinyomtatta. Fontos, hogy ez a könyv megszületett. Mégis, amikor elolvasása után letettem, furcsa hiányérzet lett rajtam úrrá. Ha egy szóval kellene megmondanom, mi hiányzik ebből az életrajzi kötetecskéből, akkor azt mondanám, hogy az elragadtatás. Edith néni elragadtatása, és az elragadtatás általában. Nem merülnék bele a szó teológiai értelmezésébe, jó szó ez a maga profán módján is, benne van a lényeg. Az, ami Edith néni volt valójában, és az, ami nem derül ki a könyvből. A kötet korrekt módon elmond mindent róla, csak azt nem, hogy mitől lesznek a boldogok, és mitől lesznek a szentek.

Pedig gyanítom, ő az volt. Vagy az lesz. S ha valaki figyelmesen elolvassa róla szóló cikkünket a Prémium magazinban, látni fogja, hogy az ehhez szükséges csodatételek, tanúságtételek bizony ott rejlenek a sorok között. S jönnek majd mások is, kiszolgáltatottak és elesettek, lelki szegények, és szegények, akiknek nem adatott, és elmondják, amit el kell mondaniuk. Egyszer talán én is elmondhatom neki.

Halmágyi Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!