programajánló

2021.03.12. 11:00

Levendulababa és kokárda a ládában – Egyéni megemlékezések március 15-én

Március 15-e az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepe. Az évfordulóról már tavaly sem volt lehetőség a hagyományos módon megemlékezni, sajnos ez idén sem lesz másképp. A településvezetők egyéni főhajtásra biztatnak.

Polgár Patrícia

Budapest, 2017. március 15. Kokárda az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen a fõvárosi Múzeumkertnél 2017. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Acsádon a falu apró népe számára tettek közzé felhívást, melyben arra kérik a gyerekeket, hogy rajzoljanak, színezzenek vagy hajtogassanak az ünnep jegyében, az elkészült műveket pedig hurkapálcikára ragasztva helyezzék el március 15-én a Faluház mellett, az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt szobor környékén.

Bucsuban tegnapig várták a polgármesteri hivatal postaládájába a rajzokat, melyeket a nemzeti ünnepen „buszmegálló kiállítás” formájában tesznek közzé a helyiek előtt.

Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Piros, fehér, zöld címmel hirdetett online rajz- és alkotópályázatot az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A témához kapcsolódó, tetszőleges technika megválasztásával készített alkotásokat, rajzokat (műfaji megkötés nélkül) a [email protected] e-mail-címre várják március 12-én 12 óráig. A műveket zsűri értékeli, a KMKK Facebook-oldalán pedig a legtöbb szavazatot kapott nevező közönségdíjban részesül. Az alkotásokra március 12–15-éig, 20 óráig lehet szavazni.

Ölbőn nemzeti színű papírzászló és kokárda készítésére biztatja a helyieket az önkormányzat. Az elkészült alkotásokat a hétvégén a kopjafánál található tartóban helyezhetik el a megemlékezők.

Répcelakon az elmúlt hónapokban hagyományossá vált Főtéri Dallamok nevű kezdeményezés kap ünnepi díszt, március 12. és 15. között verseket, nótákat, katonadalokat hallgathatnak a Radó téren.

Sében az 1848 márciusában történt eseményeket felidézve az alpolgármester és Sé közművelődési munkatársa mint főkolomposok gondoltak egyet: a szabadságharc megünneplésének felvezetéseként – hagyományteremtő szándékkal – március 13-án, szombaton, 10 óra után a Gejzír söröző átalakul forradalmi kávéházzá! A tér hangulatát zene és fáklyatűz fűszerezi, a gyermekeket ládafia várja, hogy önállóan felnyitva előkerüljön és a gazdája elvigye. A ládában csákó, párta, kokárda, levendulababák, csoki és más meglepetések.

Kiemelt képünkön: Kokárda lesz, tömeg azonban nem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!