Programok

2009.10.05. 12:17

30-ik Csillagászati és űrkatási hetek - programajánló

Szombathely - Előadások, csillagászati bemutató, kiállítások - ezek várják az éjszakai égbolt szerelmeseit a harmincadik csillagászati héten. 400 éves a távcsöves csillagászat. 40 éve lépett először ember a Holdra és 100 éve hunyt el Gothard Jenő.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

400 Éves a távcsöves csillagászat - 2009 a Csillagászat Éve
1609-ben nézett először ember (Galileo Galilei) úgy távcsőbe, hogy azt az égbolt felé fordította. A Nemzetközi Csillagászati Unió ezért a 2009-es évet a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította, tisztelegve a távcsöves csillagászat kezdetének 400 éves évfordulója előtt. Erről a jeles évfordulóról természetesen a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület is megemlékezik.

40 éve lépett először ember a Holdra
1969-ben lépett először ember a Holdra: Neil Armstrong és Buzz Aldrin az Apollo 11 űrhajó segítségével. Erről az eseményről egy előadásban emlékeznek meg, az eredeti NASA film levetítésével, amelyet a holdraszállás alkalmával forgattak.

100 éve hunyt el Gothard Jenő, herényi mérnök és csillagász
Gothard Jenő elismert szaktekintély volt az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején a természettudományok, gépészet és csillagászat terén. A herényi csillagászról - nemcsak előadásban, hanem kiállítás segítségével is megemlékeznek. A kiállítás a csillagászati hetek idején Répcelakon lesz látható. Novemberben pedig Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban.

Kisbolygó becsapódások lehetőségei a jövőben
Ez egy érdekes téma, és az amerikai fantasztikus filmekben elég sokszor terítékre került. Többek között a dinoszauruszok is egy kisbolygó vagy üstökös becsapódás miatt haltak ki. Hazai szerzőktől jelent meg egy könyv ezzel a témával kapcsolatban, amelyet külföldön is nagy érdeklődés övez. A könyv egyik szerzője fog Szombathelyre látogatni és előadást tartani.

A rendezvényeket október 19-től 30-ig nézhetik meg az érdeklődők, lesz szombathelyi és vidéki előadássorozata is. A részletes programért kattintson a képre!

Az előadások látogatása, és a távcsöves bemutatók is ingyenesek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!